Index Vakbarát Hírportál

Rezešová megmenekült a pénteki ítélettől

2013. szeptember 25., szerda 13:20

Elmarad a péntekre várt ítélethirdetés a Rezešová-perben, nemhogy ítélet nem lesz még, tárgyalást sem tartanak október végéig. A védelem az utolsó pillanatban előállt egy újabb műszaki szakvéleménnyel az egyik legtekintélyesebb szakértőtől, emiatt változott a terv. Közben Rezešová megpróbálja elérni, hogy a börtön helyett házi őrizetben várhassa ki az ügy végét.

Elégedett lehetett a kurta szerdai tárgyalás után a négy ember halálát okozó ittas vezetéssel és közúti veszélyeztetéssel vádolt szlovák milliomosnő, Eva Rezešová. Arra lehetett számítani, hogy szerdán elhangzanak a perbeszédek, és pénteken már jön az ítélethirdetés, de ahogy megírtuk, az is benne volt a pakliban, hogy a menetrendet borítják az új bizonyítási indítványok. Ez történt.

Bizonyítási indítvánnyal minden oldal készült: az ügyész, az áldozatok érdekeit képviselő ügyvéd és Rezešová ügyvédje is. Egyedül az utóbbi ért el sikert. Az ügyész azt szerette volna, ha bevonnak még egy új igazságügyi orvosszakértőt, hogy segítsen feloldani az ellentmondást a már meghallgatott szakértők között véralkoholszint-ügyben. Az összetört, kigyulladt Fiat Puntóban utazó négy áldozat hozzátartozói által megbízott ügyvéd, a sértetti képviselő azt próbálta elérni, hogy a bíróság egészíttesse ki az orvosszakértői véleményeket.

A bíró a szerdai tárgyaláson mindkét indítványt elutasította. Egyelőre nem tudni, hogy miért. Az indokait majd akkor fogja elmondani, amikor meghozza az ítéletet, az ítélet indoklásával együtt. Valószínűnek tűnik mindenesetre, hogy az orvosszakértői ügyekben azért nem tartotta szükségesnek a bíró a további vizsgálódást, mert úgy érzi: tiszta a kép már így is, az eddigi szakvélemények alapján. A bíró azt megígérte, hogy a sértetti jogi képviselő észrevételeit figyelembe fogja venni.

Rezešová ügyvédje három bizonyítási indítványt is beadott, és a háromból az egyiknek helyt adott a bíró. Az elutasított védői indítványok egyike egy újabb elmeorvos szakértő bevonására vonatkozott. Ez az új szakértő, akit a védelem felkért, azt bizonygatta volna, hogy igenis életszerű reakció, hogy a baleset után az életéért rettegő Rezešovát a felborult kocsijában szájszárazság gyötörte, ezért meghúzta a víznek hitt vodkát. Az eddig meghallgatott szakértők azt mondták, hogy a nő aligha lehetett szomjas, mert majdnem kizárt, hogy egy magát életveszélyben érző embernek eszébe jusson a szomjúsága. Most, hogy a bíró elutasította az indítványt, az új szakértő nem fog beszűkült mérlegelésről és inadekvát reakciókról beszélni a bíróságon.

Még mindig hívják a volt élettársat

A másik elutasított védői indítvány Erik Fischerrel, a vádlott volt élettársával, egyik gyerekének az apjával kapcsolatos. Neki tanúskodnia kellett volna az ügyben, de hiába idézték be, nem jött el a tárgyalásra. Ugyanakkor a rendőrségen korábban olyan vallomást tett, amely nem túl kedvező színben tünteti fel Rezešovát. Az ügyvéd azt akarta, hogy a bíróság ismertesse, miket mondott Erik Fischer a pszichológus szakértőnek a Szlovákiában zajló gyerekelhelyezési perben. A bíró nemet mondott, és inkább tesz még egy kísérletet a személyes találkozásra a férfival, újra megpróbálják beidézni.

A harmadik védői indítvány, amire viszont igent mondott a bíró, felülírta a tárgyalássorozat tervezett menetrendjét. A védelem felkérte szakvéleményadásra Magyarország egyik legtekintélyesebb műszaki szakértőjét, Melegh Gábort, aki korábban a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara elnöke is volt. Ő lényegében arra jutott: elképzelhető, hogy vétlen volt Rezešová a balesetben. A vádlott maga az áldozatokat hibáztatja, azt állítja, hogy hirtelen előzéssel került a Fiat Punto az ő BMW terepjárója elé, ezért történt a baleset.

A sövényt is megnézetik

Az eddigi műszaki szakvéleményekből azt a következtetést lehetett levonni, hogy ez nem igaz, még ha az áldozatok Fiatja tényleg hirtelen is kezdett előzni, ami nem bizonyított, a négy ember halálát követelő baleset nem ezen múlott. Melegh Gábor véleménye azonban más. A bíró már szerdán ismertette az új szakvélemény lényegét. Melegh kiszámolta, hogy ha a Fiat Punto előzéskor kicsit gyorsabban rántotta el a kormányt, mint amivel eddig számoltak a szakértők (2,2 másodperc helyett 1,5 másodperces betérési idő, "sportos" kormánykezelés), és Rezešová reakcióideje pedig kicsit lassabb volt (akár 2,5 másodperc, például a sövény hézagjain átvilágító szembejövő forgalom vakító hatása miatt), akkor nem tudta volna elkerülni a balesetet akkor sem, ha csak a megengedett sebességgel, 130-cal halad.

A bíró úgy döntött, hogy nemcsak bevonja Meleghet az eljárásba, hanem az összes eddigi műszaki szakértőt is újabb szakvélemény adására kéri. Feladatuk lesz például, hogy elemezzék kinetikai szempontból a Melegh-féle szakvéleményben vázolt lehetőséget, de a sövényt is fel kell mérniük. Minderre bőven hagyott időt nekik a bíróság: október 29-re tűzte ki a következő tárgyalási napot, ekkor fogja meghallgatni őket.

A Duna mellé költözne

Aztán következik majd egy újabb, csaknem egy hónapos szünet, és november 19-én folytatódik a per, várhatóan már a perbeszédekkel. Az elsőfokú ítéletet november 22-én hirdethetik ki.

Rezešová a tavaly augusztusi baleset óta előzetes letartóztatásban. Ügyvédje eddig hiába próbálta kiharcolni, hogy a börtönből házi őrizetbe kerülhessen át. A szerdai tárgyaláson a bíró ismertette a XIII. kerületi rendőrkapitányság véleményét arról a bérelt lakásról, amelyben a házi őrizetet töltené Rezešová, ha megengednék neki. A Meder utcai lakás a rendőrség szerint alkalmas arra, hogy elektromos bilincs segítségével ott őrizzék a vádlottat. Döntést még nem hozott a bíróság a házi őrizetről.

Rovatok