Index Vakbarát Hírportál

Meg kell ismételni a bajai választást

2013. szeptember 28., szombat 19:01 | aznap frissítve

A Kecskeméti Törvényszék törölte a múlt vasárnapi időközi önkormányzati választás eredményét, az ötből egy (a 32.) szavazókörben meg kell ismételni a választást. A szombati dátumú végzés szerint a bíróság a rendelkezésére bocsátott videófelvétel alapján megalapozottnak találta a kifogást, hogy az érintett helyen a választói akaratot befolyásolva szervezetten, autóval szállították az embereket szavazni: ez kampánycsendsértésnek minősül.

A választást a fideszes Kovács Csaba nyerte, 467 szavazattal. Teket Melinda (MSZP, Együtt, DK) 406-ot kapott. A harmadik Markó György (Jobbik) lett, a negyedik Ikotity István (LMP).

A választás után az ellenzék tett feljelentést a szavazók szervezett utaztatása miatt. Feltűnőnek nevezték, hogy míg az öt szavazókör közül háromban az ellenzék nyert, a negyedikben pedig szoros eredmény született, az ötödikben – éppen abban, ahol az utaztatások történtek – a választást eldöntő, kiugró fölényt szerzett a Fidesz jelöltje.

Kovács Csaba 68 szavazattal szerzett többet ebben a körzetben, míg a teljes választást 61 voksnyi különbséggel nyerte meg.

"Akár ötvenszer is jöhetsz!" - fideszes választási csalás Baján

Ez az a szavazókör, ahol zömében nehéz körülmények között élő romák élnek, és ahol a helyi roma önkormányzat vezetője szervezte a választók utaztatását. A felvételen a Lungo Drom-os „elnök úr” egy gépkocsis férfit igazít el, hogy nem baj, ha többször jön, jöhet akár ötvenszer is.

Az ellenzék megfellebbezte az eredményt, ám azt  első-, majd másodfokon is elutasították az illetékes helyi választási bizottságok, az ügy így került a végső szót kimondó Kecskeméti Törvényszék elé. A mai végzés ellen már nem lehet fellebbezni.

A választók utaztatása a hatályos szabályok szerint tilos. A tavaszi parlamenti választással kezdődően azonban az ilyesmi már nem minősül majd illegálisnak: az új választási eljárási törvény alapján bármivel, akár csuklós busszal is utaztathatók a választók.

Zsigó mondjon le!

Bajnai Gordon és Mesterházy Attila közös közleményben reagáltak a bíróság döntésére. Mint írják, a Fidesznek mától papírja is van arról, hogy csalt Baján, és bebizonyosodott, hogy a csalás nélkül alulmaradtak volna a kormányváltók szövetségével szemben. Ezért követelik, hogy "a rezsim bajai helytartójának" titulált Zsigó Róbert mondjon le polgármesteri tisztségéről és távozzon a közéletből.

"Mi továbbra is tisztességes eszközökkel, de a korábbinál is nagyobb éberséggel készülünk a megismételt választásra, ahol azonban le fogjuk győzni a Fideszt" – zárul az ellenzék közleménye.

A bajai ellenzéki szövetség harmadik pártja, a Demokratikus Koalíció továbbra is kiáll Teket Melinda mellett, támogatni fogja a kampányát, és bízunk benne, hogy végre jogerősen megnyeri a választást. Gyurcsány Ferencék üdvözlik a bíróság döntését, hogy a Fidesz csalásától sújtott körzetben megismétlik a bajai időközi választást.

Zsigó Róbert az MTI-hez eljuttatott közleményében ugyanakkor azt írja, hogy állnak az újabb választás elé a bajai 32. szavazókörben. "Az újabb választáson is győzni fogunk és be fog bizonyosodni az, hogy a bajai választók ítéletétől egyedül a bukott baloldalnak kell tartani."

Zsigó szerint "az elmúlt napok is igazolták, hogy Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila, Baját  kizárólag egymás közötti hatalmi versengésre használták fel, valójában egy percig sem érdekelte őket a bajaiak sorsa."

A Jobbik közleményben jelentette be, hogy feljelentést tesz a választás rendje elleni bűncselekmény miatt, egyúttal a még a 2010-es önkormányzati választás keretében zajlott - és hangfelvétellel dokumentált - kiskunfélegyházi láncszavaztatás ügyében Polt Péter legfőbb ügyésznél ismét kezdeményezi a büntetőeljárás megindítását.

Rovatok