Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz LMP-4K! párt a választásokon

2013. szeptember 29., vasárnap 10:52 | aznap frissítve

Az LMP többhetes tárgyalás után elutasította a választási szövetséget a 4K!-val, ami így önállóan indul a 2014-es parlamenti választásokon, derül ki a 4K! közleményéből.

Szeptember közepén kezdődtek tárgyalások egy lehetséges választási együttműködésről, az LMP kongresszusa azonban elutasította a szövetség létrehozását. A 4K! a tárgyalások során egy „LMP-4K!" nevű választási párt létrehozását javasolta, hogy így küszöböljék ki a közös lista esetén 10 százalékra ugró bejutási küszöböt.

A 4K! szerint az LMP kizárólag arról volt hajlandó tárgyalni, hogy tagjaik esetleg indulhatnak az LMP listáján. Ezt azonban a 4K! nem tartotta járható útnak. „A 4K! továbbra is nagyra értékeli az LMP-ben maradtak elvhűségét, ugyanakkor sajnálja, hogy ez nem párosul merészséggel" – írták.

Az LMP továbbra is nyitott a választási együttműködésre a Negyedik Köztársaság Mozgalommal, reagált Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. Sajnálják viszont, hogy a 4K! részéről az együttműködés a választási párt alkalmazásához van kötve. Az LMP továbbra sem tekinti lezártnak a tárgyalásokat, és az önkormányzati választásokon is el tudnak képzelni együttműködést.

A 4K! és az LMP között 2012 májusában kezdődött együttműködés. A nyáron Új Pólus néven indult meg közös gondolkodás a 4K!, az LMP, a Szolidaritás és a Milla között. Ennek részeként az előbbi három szervezet közös demonstrációt tartott az új munkatörvénykönyve ellen. A 4K! és az LMP közös Köztársasági Minimum programját 2012 októberében mutatta be. Az LMP pártszakadása után szorosabb együttműködés indult a zöld pártban maradtak és a 4K! között, aminek keretében a két párt több közös rendezvényt tartott.

Rovatok