Index Vakbarát Hírportál

Fáklyás vonulással emlékezik a Jobbik a soroksári áldozatra

2013. október 1., kedd 18:40 | aznap frissítve

A Jobbik szombaton felvonul, a futók vasárnapra pedig emlékfutást szerveznek a múlt héten meggyilkolt fiatal édesanya emlékére.

A szerdán meggyilkolt soroksári asszonyra emlékezve tart gyűlést a Jobbik a soroksári Hősök terén szombaton. A 16 órakor kezdődő rendezvény záróakkordja egy fáklyás felvonulás lesz a gyilkosság helyszínére. A gyűlésen Vona Gábor pártelnök is felszólal.

„Civilek kerestek meg minket, akik rettegésben élnek, nem mernek kimenni az utcára és nem merik kiengedni szeretteiket" – mondta a rendezvénnyel kapcsolatban Szilágyi György. A Jobbik budapesti elnöke szerint pártállástól függetlenül, minden jóérzésű embert felháborít a bűncselekmény, amelynek elkövetője egyelőre ismeretlen.

Visszautasította a provokatív felvetést, hogy a Jobbik a nagyszabású rendezvénnyel sugallani akarná, hogy milyen származású lehetett az elkövető. „Származásra, nemre, vallási hovatartozásra tekintet nélkül mindenkire egyformány kell, hogy vonatkozzon a törvény" – mondta Szilágyi, kijelentve, hogy „vannak olyan típusú súlyos bűncselekmények, amelyeket jellemzően cigány származásúak követnek el". „Erről azonban nem a Jobbik tehet" – mondta, megjegyezve, hogy a helyiek szerint a közelmúltban „rovott múltú elemeket költöztettek a kerületbe."

„Három évvel Pintér Sándor kijelentése után, amely szerint a kormány két hét alatt rendet teremt, miként lehetséges, hogy Soroksárnak – azaz a XXIII. kerületnek – a mai napig nincsen önálló rendőrkapitánysága?" – tette fel a kérdést Szilágyi. A XX. kerület rendőrkapitánysága alá tartozó Soroksáron csak rendőrőrs van, amely a politikus szerint a gyakorlatban csupán két autós járőrt jelent naponta a negyven négyzetkilométeres kerületben. „A párt egyik fő követelése a rendezvény kapcsán az lesz, hogy az önálló rendőrkapitányságot mielőbb hozzák létre Soroksáron" – közölte Szilágyi.

A Facebookon vasárnapra egy másik kezdeményezés szervezése is elindult: e szerint október 6-án 14 órakor a Boráros térről, negyed órával később pedig a HÉV Dunaharaszti felső megállójából indulna az Emlékezz és Tiltakozz! néven szervezett emlékfutás, amely 15.15-körül a soroksári Szigetdűlőn érne véget.

Rovatok