Index Vakbarát Hírportál

Haragszom a Fideszre, mert elvette az ingyenes utazásomat

2013. október 1., kedd 17:18

A Derűs Szívek klubja a Gyermek téren áll, nem messze a Kedves utcától, éppen ott, ahol a Mosoly utca véget ér. Először úgy tűnt, hogy a GPS Aprajafalvára navigált a XIII. kerület helyett, de aztán előtűnt egy pódium, rajta Tóth József MSZP-s polgármesterrel, akit a frissen felújított nyugdíjasotthon avatásán nem hupikék törpikék tömege hallgatott, hanem a kerület több mint háromszáz nyugdíjasa.

Minden negyedik angyalföldi nyugdíjas

A polgármester száraz számokkal nyitott: a 120 ezer fős kerületben 30 ezer nyugdíjas lakik, kétharmaduk egyedül él. A nyugdíjak átlaga 128 ezer forint, ami 13 százalékkal magasabb a budapesti átlagnál. A kerület 856 millió forintot költ évente az időseket érintő szolgáltatásra, és ebből 475 milliót az önkormányzat saját költségvetéséből gazdálkodik ki, a fővárosi kerületek közül a legtöbbet nyújtva a nyugdíjasoknak. A városrész házi segítségnyújtást, étkeztetési programot biztosít, és jelzőrendszert tart fenn, amelyet 219 nyugdíjas ér el. Decemberben egyszeri támogatásként 15 ezer forintig átvállalta az alacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők fűtési számláját.

A számok után Tóth – „kilépve a polgármesteri szerepből" – a közelgő választásra tért rá: „sokan meg fogják önöket keresni, akik sokat fognak ígérni, de ne higgyenek a szirénhangoknak. A tetteknek higgyenek" – mondta, majd a klubban biztosított fodrászatra, pedikűrre, egészségügyi vizsgálati lehetőségekre és az októberi kedvezményes hagyma- és krumpliátvételre hívta fel a hallgatóság figyelmét.

Senior bowling

A nyáron befejezett, 200 millió forintból újjáépített, emelettel bővített, valóban szépre varázsolt klub 40 éve nyílt meg, Öregek Napközi Otthona néven. Akkoriban csak tisztálkodást, mosást biztosított, most kirándulásokat, énekszakkört, angol nyelvtanfolyamot szervez, bowlingprogramot finanszíroz. A havonta kétórás ingyenes gyakorlást a klub színeiben bowlingozók jól kamatoztatják: megnyerték a kerület tíz klubja között zajló versenyt és idén a kassai nemzetközi seniorolimpián ezüstérmesek lettek.

A klubban kártyaszakkör és drámatagozat is van. „Minden hónap utolsó csütörtökén irodalmi napot tartunk, vicceket mesélünk" – mondja a pódiumról egy asszony, megkímélve a hallgatóságot egy bizonyságul bedobott vicctől.

„Mi ez? Zumba vagy rumba?" „Zével, de lehet úgy, ahogy akarod" – váltott szót két asszony, miközben az otthon zumbatanfolyamán részt vevők vonultak a színpadra néhány ritmikus mozdulat kedvéért, hogy aztán a fellépők sorát a megasztáros meglepetésvendég zárja.

Kökény Attila megpróbált énekelni

„Nagyon korán van még" – szabadkozott az énekes, mielőtt fátyolos hangon belekezdett nyitó dalába. „Fájdalom és bús magány lett a végzetem" – énekelte, talán ezzel is igyekezvén felvidítani a kerületben élő 20 ezer magányos nyugdíjast. Kökény végül egész jól belemelegedett, a színpadra asszonyseregek jöttek fel, és ropták a vidámabb dalokra. A végén aztán Charlie Aludj el kisemberével trafált bele Kökény egy jelen lévő fiatal nő fájdalmába, amely miatt a dalt a megasztáros végül neki ajánlva énekelte el.

MSZP-s kétharmad

„Nagyon haragszom a Fideszre, még az ingyenes utazásomat is elvette" – méltatlankodott egy „kéthetes" asszony. „Ugyanis 77 éves vagyok" – oldotta fel a rébuszt, majd elmondta, hogy nem is annyira a kiegészítő jegy ára zavarja, hanem, hogy emiatt ugyanúgy végig kell állnia a sort a pénztárnál. „Ha legalább lehetne a kalauznál fizetni, az jó lenne" – adott ötletet a Fidesznek, hogy mivel is lehetne a kampányban megérinteni az angyalföldi idősek szívét.

„Azért a polgármester megpróbálta kampányra használni az eseményt" – vetette oda egy úr, megvallva, hogy ő maga a Fidesz szavazója. „Vitáznék is a többiekkel, de nem érdemes, elbeszélünk egymás mellett, de én például nem értem, hogy mi bajuk a rezsicsökkentéssel, elvégre az ő érdekükben is történt" – mondta, ám szavaira lecsapott egy fiatalos nyugdíjas: amit megkaptunk rezsicsökkentésben, azt elviszik tranzakciós adóban, gyógyszeráremelésben, 27 százalékos áfában.

„Már rögtön politikát visz bele" – mondta mosolyogva a férfi, aki szerint jó lenne, ha pártrendezvények, lakossági fórumok is lennének a nyugdíjasklubban, amitől a 15 MSZP-s, egy exjobbikos független, egy ex-LMP-s PM-es és négy fideszes alkotta kerületi önkormányzat állítólag igyekszik elzárkózni, „akár jobbról, akár balról jön a kérés".

„Felnőttek vagyunk, tudunk tájékozódni, nem kell az agymosás, legalábbis itt Budapesten" – mondta a nő, megjegyezve, hogy vidéken sem az ATV-t, sem a Klubrádiót nem nagyon lehet hallgatni. „Miért, ön szerint onnan jön az igazság?" – vetette ellen a férfi, miközben láthatóan mindketten elszántan igyekeztek, hogy nyugodtan, kulturáltan, érveket ütköztetve vitatkozzanak. „Nem onnan jön, de az is kell hozzá, hiszen a Duna, M1, M2 egyoldalúan tájékoztat." „Nem hiszem, hogy ennyire elfogultak volnának" – mondta a férfi, de mondataikban már kölcsönösen megjelentek az óvatos „ne haragudjon", „ön is nyilván látja" fordulatok. Mielőtt még eljutottak volna a „kokettál-e a kormány a szélsőjobbal" kérdéséhez, a pogácsás asztal felé véve az irányt inkább elváltak egymástól.

Rovatok