Index Vakbarát Hírportál

Szabad üldözéssel riogatni Baján

2013. október 8., kedd 09:51

A bajai Helyi Választási Bizottság elutasította azt a beadványt, amely egy korábbi cikkünk és az abban található videó alapján azt a kifogást emelte, hogy a Fidesz több pontban is megszegte a választási törvényt azzal, hogy hamis állításokat tett egy hangosbemondós autó hangszóróin keresztül.

A kifogásolt hangfelvétel:

Kovács Csaba

A beadványban az szerepel, hogy „A fentebb megjelent videó-felvételen elhangzott, előre elkészített – a hangosbemondó gépkocsi oldalsó plakátja alapján is egyértelműen a Fidesztől származó – hangfelvételben több olyan állítás is szerepel, mely hamis: 'Tisztelt Bajaiak vasárnap, október 13-án újra választás lesz! Ne hagyja magát megfélemlíteni! Ne hagyja, hogy átverjék és üldözzék! Ne féljen Bajnai, Gyurcsány és Mesterházy embereitől. Ne higgyen a gyűlölet keltő Teket Melindának és társainak. A Fidesz megvédi önt!'”

A kifogást tevő szerint ez a szöveg sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, valamint az esélyegyenlőség alapelvét a jelöltek és a jelölőszervezetek között, „amikor olyan hamis állításokkal kíván befolyásolni választópolgárokat a szavazásba történő önkéntes részvételükben, mint hogy bárki is üldözné őket, Teket Melinda gyűlöletet keltene, akitől és amiért a Fidesznek kellene megvédeni őket”.

A választási bizottság az elutasítást azzal indokolta, hogy a kifogás nem elég alapos, mert a videofelvétel készítésének időpontja a kifogásból nem volt megállapítható. A bizottság azt is megállapította, hogy „a kifogásban sérelmezett magatartásról egyértelműen megállapítható, hogy a választás tisztaságának megóvására, a választási csalás megakadályozására vonatkozó alapelvhez, illetőleg annak megsértéséhez nem kapcsolódik”.

A bizottság ugyanakkor hozzáteszi, hogy a hanganyag alkalmas lehet az 'esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölőszervezetek között', illetve a 'jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás' választási alapelvek megsértésére, „azonban ezt a kifogástevőnek kell bizonyítania”.

Rovatok