Index Vakbarát Hírportál

Izraeliek miatt oszlattak tüntetést Orbánnál

2013. október 8., kedd 10:45

Feloszlatta a rendőrség a devizahitelesek tüntetését múlt hét csütörtökön. A devizahitelesek körülbelül egy hónapig tüntettek a miniszterelnök házának környékén, sátrakat állítottak fel ott. A tiltakozók beszámolója szerint a rendőrség csütörtök hajnalban két óra után nem sokkal ébresztette fel a tiltakozókat, és arra kérte őket, hogy távozzanak a helyszínről.

A rendőrök a Terrorelhárítási Központ döntésére hivatkoztak, amelyben területlezárást rendeltek el csütörtöktől a miniszterelnök házának környékére. A döntés szerint az izraeli nagykövet a környéken tett látogatást, valószínűleg Orbán Viktor házában vendégeskedett, és a „védett személyek” biztonsága érdekében szükséges volt a tüntetés feloszlatása.

Túl általános, túl szigorú

A bíróság már háromszor is kimondta, hogy a területlezárás nem feltétlenül ok egy tüntetés feloszlatására, mert a védett személyek biztonsága általában máshogy is biztosítható. A tüntetők csütörtökön például azt mondták, hogy Orbán házának két bejárata van, és vállalták volna, hogy amíg a nagykövet ott van, az egyik bejáratot szabadon hagyják. A rendőrök ebbe nem egyeztek bele, és ragaszkodtak a tüntetők távozásához.

A bíróság a korábbi ügyekben azt is a TEK szemére vetette, hogy túl általános indoklásokat fogalmazott meg. A mostani esetben a lezárás múlt csütörtöktől egészen az év végéig tart, az indoklás szerint azért, mert az izraeli nagykövet ott jár, később pedig „más védett személyek tartózkodnak és közlekednek” arrafelé. A lezárt területeken való tüntetésről, a bírósági döntésekről és a TEK ctrl+c, ctrl+v technikájáról itt olvashat részletesen.

Az ügy másik furcsasága, hogy sem az MTI-ben, sem a rendőrség hivatalos honlapján nem találtuk nyomát a tüntetés feloszlatásának. Az alábbi videón megnézheti, ahogy a rendőrség és a tüntetők csütörtök hajnalban egyezkednek.

2013_1007_demonstracio_vege

Bíróságra mennek

Póka László, a tüntetés egyik szervezője az Indexnek elmondta, hogy a rendőrség intézkedése ellen bírósághoz fordultak.

Október 17-ére pedig tüntetést jelentenek be a miniszterelnök házához és az izraeli nagykövetség elé is, mert szerintük „elfogadhatatlan, hogy valaki ne gyakorolhassa a tüntetéshez való alapjogát, mert a nagykövet sétálgat a városban”. Ha ezeket a tüntetéseket a rendőrség megtiltja, a bíróságtól kérnek majd jogorvoslatot.

Hétfő reggel kerestük a Miniszterelnökséget, de még nem reagáltak. A rendőrség az alábbi, szűkszavú választ adta a kérdésünkre, hogy valóban feloszlatták-e a tüntetést csütörtök hajnalban:

A Terrorelhárítási Központ Főigazgatója által elrendelt személy és létesítménybiztosítási intézkedésnek [ez a területlezárás hivatalos neve] a rendőrség érvényt szerzett.

Rovatok