Index Vakbarát Hírportál

824 ezer forintba került a minisztériumi kabalababa

2013. október 9., szerda 10:26

A Blikk információi szerint csak idén 824 ezer forintba kerül az igazságügyi tárca saját, KIMI-nek nevezett élő kabalafigurájának megszemélyesítése, akiről 6,4 millióért még plüssfigurákat, bögrét, kulcstartót, lufit, pólót, tornazsákot, hűtőmágnest, órarendet és matricagyűjtő füzetet is mintáztak. Mindezt a Navracsics Tibor által vezetett minisztérium csaknem egymilliárd forintos kommunikációs büdzséje fedezi.

A hivatalos indoklás szerint „a statiszta által megszemélyesített emberke a jog világával barátkoztatja meg a gyerekeket”, és az került 824 ezerbe rajta, hogy csak idén nyáron 20 programon vett részt. De a minisztérium a figurának 70 ezer forint rendelkezési állási díjat is fizet – közölte a Blikk-kel a minisztérium sajtóosztálya.

A KIMI-t életre keltő ötvenéves Bese Sándort egy gyerekportál, az Egyszervolt.hu munkatársai ajánlották a tárcának, mint „gyerekcentrikus és türelmes” statisztát. Bese egyébként többek között a Tűzvonalban című akciósorozatban, valamint Tarr Béla Werckmeister harmóniák filmjében is feltűnt. Állítása szerint nem egyszerű a munkája: merev a jelmez, és a feje is legalább négy-öt kilogrammot nyom.

KIMI figurája a Gyermekbarát Igazságszolgáltatási Program keretében született, és a „Jogos a kérdés” elnevezésű, 6–12 éveseknek szóló, játékos honlap házigazdájaként is funkcionál.

KIMI rajongói ősszel már nem találkozhatnak kedvencükkel, a minisztérium ugyanis a nyári programok lezárulásával nem hosszabbította meg a szeptember 30-án lejárt szerződést. Öröm az ürömben, hogy a tervek szerint KIMI nem jut az Adómanó sorsára, jövőre újra fel fog lépni!

Rovatok