Index Vakbarát Hírportál

Az összes talajvizet ellocsolná a kormány

2013. október 10., csütörtök 19:39

Gumiszabállyal és utólagos engedélyeztetéssel könnyítené meg egy tavasszal beterjesztett fideszes törvényjavaslat a talajvíz kiemelését és felhasználását. A Magyar Narancs cikke szerint amellett, hogy ez az ügyeskedőknek kedvez, a talajvízkészlet gyors feléléséhez vezethet.

A Magyar Narancs csütörtöki száma egy alapos riportban dolgozta fel, mi lenne, ha elfogadnák a vízgazdálkodási törvény azon módosításait (pdf), melyeket Győrffy Balázs és Jakab István fideszes képviselők jegyeznek. Mivel a két benyújtóban a Nemzeti Agrárkamara, illetve a Gazdakörök elnökeit tisztelhetjük, ezért a módosítás megvalósulására elég nagy az esély. Ahogy mi látjuk, a törvényjavaslat már átjutott a mezőgazdasági bizottságon, és most a fenntartható fejlődés bizottsága előtt fekszik már június óta.

De miben is áll ez a törvénymódosítás?

A lényeg, hogy a törvény szövege kiegészülne az alábbi ponttal:

Az 50 méteres talpmélységet meg nem haladó, — parti szűrésű-, karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele nélkül — kizárólag talajvízkészletet igénybe vevő, mezőgazdasági öntözési célt szolgáló kút létesítését, üzemeltetését és megszüntetését a külön jogszabályokban foglalt előírásoknak megfelelően a vízügyi hatósághoz kell bejelenteni .

Ennek célja az indoklás szerint az, hogy „létesíteni kívánt és már üzemeltetett kutak bejelentése, illetve utólagos legalizálása egyszerűbb vízügyi hatósági eljárás keretében történhessen, úgy hogy ez a gazdálkodókra nézve ne jelentsen valós terhet”.

A Magyar Narancs által megkérdezett szakértők egybehangzó véleménye szerint a törvénymódosítás – az ellenőrizhetőség fenntartásának hangoztatása mellett – gyakorlatilag „tudomásul venné az elmúlt években, évtizedekben illegálisan létesített vízkutak létét”, a módosító által ígért ellenőrzésre meg a hatóságnak – ez egy korábbi, de a témába vágó Népszabadság-cikkből is kiderül – egyszerűen nincs elegendő erőforrása.

És mi ezzel a baj?

A javaslat a Magyar Narancs szerint több szempontból is nagyon rossz irányba vinné el a vízgazdálkodást. Pontokba szedve:

Rovatok