Index Vakbarát Hírportál

Kanadára tolnánk az urkán bankárt

2013. október 11., péntek 11:05

Elutasította Alekszandr Sepelev politikai menedékstátuszra vonatkozó kérelmét a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH). A Julija Timosenko Blokkját, majd a jelenlegi ukrán kormányerőt, a Régiók Pártját is megjárt képviselőt Kijev kérésére, Interpol-körözés alapján fogták el Budapesten, július 4-én.

A Magyar Nemzet korábban megszellőztette, hogy a férfi kérelmét – és várhatóan feleségéét is, akiről a pénteki nap folyamán döntenek – el fogják utasítani a magyar hatóságok.

Az indoklás azonban a házaspárt képviselő ügyvéd szerint váratlan: „Arra hivatkozva, hogy Sepelevnek kanadai állampolgársága is van, nem is vizsgálhatja a magyar joghatóság, hogy a menedékkérelem megalapozott-e" – mondta az Indexnek Bősze Ferenc.

Az ügyvéd hozzátette: az indoklásból az is kiderül, hogy amennyiben Kanada kéri, úgy a magyar fél kész őt kiadni az észak-amerikai országnak.

A döntéssel tehát a Kijevben sikkasztással, gyilkossággal vádolt 43 éves politikus-üzletember sorsát a magyar hatóság Kanada kezébe tette le. Amennyiben ugyanis az ország nem kéri ki állampolgárát – bár Bősze szerint továbbra sem egyértelmű, hogy ügyfelének valóban van kanadai állampolgársága –, Budapest minden további nélkül átadhatja őt Kijevnek.

Igaz, a jelenleg hétéves börtönbüntetését töltő Julija Timosenko exkormányfő több politikai szövetségese politikai menedékjogot kapott az EU több tagállamában. Az EU többször jelezte, hogy a Timosenko elleni per politikai indíttatású volt, inkább ellenfele, a három éve az elnöki székbe került Viktor Janukovics politikai bosszúja, semmint objektív eljárás volt.

Sepelev menedékkérelmének fő indoka az volt, hogy hazájában nem számíthat objektív eljárásra.

Rovatok