Index Vakbarát Hírportál

Holttestként feküdtek a hajléktalanok

2013. október 15., kedd 16:31

A Tetthely akcióban tíz művész huszonnégy holttest-körvonalat rajzolt abba a József Attila utcai fedett átjáróba, ahol korábban hajléktalan emberek laktak. A holttestek pozícióit az utcán alvó emberek testhelyzetei szerint állították be, ezzel tiltakozva a hajléktalanság tiltása ellen.

A Tetthely akciót a hajléktalanokat sújtó aktuális törvénymódosítás ihlette, mondta az akciót fotózó Füsun Ipek. "A művészek filmekből jól ismert földön fekvő hullakörvonalakat rajzolt a tíz résztvevő fehér szigetelő szalag segítségével az aszfaltra, az V. kerületben, a József Attila utca egyik fedett átjárójában, ahol korábban sok fedél nélküli vészelte át az éjszakákat. Mára onnan is elküldték őket. A megvalósítás módja is az alkotás fontos része volt, hiszen a földön fekvő és körberajzolt személy pár percre átélte a hajléktalanok helyzetét, illetve eddigi helyzetét, hiszen mostantól már ott sem feküdhetnek. A köztér mindenkié, a hajléktalanokat onnan kitiltani bűntény. A művészek erre szerették volna felhívni a figyelmet" - fogalmazott. Az egyik résztvevő művész azt mondta, az akcióval azt akarták közölni, hogy nem az a személy a bűnös, aki az utcán él, hanem aki ki akarja tiltani onnan.

Az akció még a törvény megszavazásának napján történt, a művészek egymást rajzolták körbe, amikor meglátta őket egy hajléktalan férfi, és ő is csatlakozott a körberajzolt művészekhez.

Rovatok