Index Vakbarát Hírportál

Több mint egy hete nincs ivóvíz Abasáron

2013. október 15., kedd 21:46

Néhány nap múlva fürdésre alkalmas lehet a víz Abasáron, az ivóvizet továbbra is lajtoskocsikkal biztosítják. A községben október 7. óta nincs fogyasztásra alkalmas vezetékes víz, mert a határértéket meghaladó szennyeződést mutattak ki benne.

A Heves megyei védelmi bizottság október 10-én a mátrafüredi, pálosvörösmarti és abasári ivóvízhálózatok ideiglenes, felszín feletti összekapcsolásáról, valamint az abasári volt honvédségi kutak üzembe helyezéséről döntött. Abasár alsó területei a napokban a honvédségi kutak felől kapnak vizet, míg a felső részek Pálosvörösmart felől, a Heves Megyei Vízművektől átvett vízhez juthatnak hozzá.

Ugyanakkor elképzelhető, hogy a megváltozott erősségű áramlás a gyengébb vezetékszakaszokon akár csőtörést is okozhat.

A vízellátást biztosító rendszereket az üzemeltető ÉRV Zrt. fertőtlenítette. A hálózatban lévő vizet leeresztik, a hálózatot és a medencéket átmossák. Ez átmeneti vízhiányhoz vezethet, és a hálózatban lerakódott szennyeződés felkavarodhat. Ettől a víz elszíneződhet, zavarossá válhat, de az egészségre nem ártalmas. Tanácsos a csapokat jól kiereszteni, hogy az elszíneződött víz teljesen kiürüljön.

Esztétikailag tiszta lesz

A kormánymegbízotti kabinet munkatársa ugyanakkor felhívja a figyelmet: miután a víz esztétikailag megfelelő tisztaságúvá válik, nyugodtan használható mosásra vagy takarításra, de ivásra és főzésre még utána sem. A víz tisztálkodásra használása az újabb laboratóriumi vizsgálat eredményétől függ, amiről két napon belül tájékoztatást adnak. Az ivóvízellátást a rendszer teljes fogadóképessé tételéig továbbiakban is lajtoskocsikkal biztosítják.

Abasáron a vezetékes vízben a határértéket meghaladó szén-tetraklorid-, illetve triklór- és tetraklór-etilén-szennyeződést mutattak ki.

Rovatok