Index Vakbarát Hírportál

Ne álljon és ne parkoljon fa alá!

2013. október 16., szerda 11:50

Öt megyére a jelentős mennyiségű csapadék, további három megyére a várható viharos erejű szél miatt adott ki narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat szerdán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a hajnaltól északira, északnyugatira forduló szél fokozatosan erősödik. Délután a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén már viharos széllökések is várhatók, a Bakony és a Balaton térségében 90 kilométer/óra feletti széllökés is lehetnek. A szél egészen estig erősödik, majd éjszakára enyhül.

Sokfelé várható kiadós csapadék. Főként a keleti és középső tájakon 24 óra alatt több helyen 20 milliméter körüli, vagy azt meghaladó csapadék hullhat, keleten helyenként 30 milliméter feletti csapadékra is lehet számítani. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 11 és 16 fok között valószínű, de a keleti határ mentén ennél néhány fokkal melegebb is lehet.

A Főkert közleményben figyelmeztet, hogy a viharos szél miatt ágak, gallyak szakadhatnak le a közparkokban, illetve a városban bárhol. Ezért érdemes fokozott figyelemmel közlekedni a fák közelében és nem érdemes fa alá parkolni.

Az óránkénti 90 kilométeres sebességet is meghaladó széllökések miatt Fejér, Somogy, és Veszprém megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést, jelentős csapadék pedig leginkább Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében várható.

Csütörtöktől vasárnapig

A változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap, számottevő csapadék nem várható. Elsősorban a hétvégén a hajnali, reggeli órákban ködfoltokra is számíthatunk. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 14, 18 fokról 17, 22 fok közé emelkedik.

Rovatok