Index Vakbarát Hírportál

Családja nélkül visszatérhet Franciaországba a kitoloncolt koszovói lány

2013. október 19., szombat 14:40

Ha kérvényezi, visszatérhet Franciaországba tanulmányai folytatására az a koszovói romalány, akinek kitoloncolása belpolitikai vihart kavart - jelentette be szombaton a France2 közszolgálati televízióban Francois Hollande államfő.

A francia elnök "emberiességi" megfontolásból döntött így. A kormány szombaton nyilvánosságra hozott közigazgatási vizsgálata ugyanis azt állapította meg, hogy a 15 éves lány és családjának kitoloncolása az érvényben lévő szabályoknak megfelelően történt, a rendőrök azonban nem eléggé körültekintően jártak el, amikor Leonardát az osztálykiránduláson vették őrizetbe. Hollande jelezte, hogy csak a lány térhet vissza, családja nélkül.

Csütörtökön több középiskolát is elfoglaltak az ott tanuló gimnazisták Franciaországban, tiltakozásul külföldi osztálytársaik kitoloncolása ellen. Diákszervezetek embertelennek minősítették a Leonardával történteket.

Párizsban tizennégy, vidéken hat gimnáziumban tiltakoztak délelőtt a diákok, a fővárosban a Nation téren pedig spontán tömegtüntetésen követelte több ezer diák a kormánytól a koszovói Leonarda és egy szombaton kitoloncolt örmény fiú visszaengedését a francia iskolájába.

Rovatok