Index Vakbarát Hírportál

300 ezerért mondja el az igazat a bajai videó főszereplője

2013. október 20., vasárnap 13:13

Az M1 Híradó internetes oldalán vasárnap közzétett cikkben az áll: a Híradó információi szerint a rendőrségi vizsgálat azt igazolja, hogy hamis, manipulált az a kilencperces felvétel, amelyet pénteken a bajai szavazatvásárlás egyértelmű bizonyítékaként tett közzé a Hvg.hu. A Híradó információit a rendőrség nem erősítette meg, kérdésükre annyit válaszoltak, hogy az ügyben eddig nyilvánosságra hozott információkon kívül továbbiakat nem közölnek.

A vitatott felvétel állítólag egy, a bajai időközi választás megismételt fordulója előtt lezajlott megbeszélésről készült. Azt mutatja be, hogy egy férfi jelentős összeget ígér beszélgetőtársainak, ha ők és a családjuk a Fidesz jelöltjére szavaznak.

A HírTV megtalálta a videón pénzt ajánló férfit, G. Róbertet. Ő viszont csak háromszázezer forintért lenne hajlandó elmondani a videó készítésének körülményeit, „hogy legyen értelme is” a dolognak. Annyit elmondott a HírTV-nek, hogy ő nem vette észre, hogy valaki felvette a beszélgetést, de amikor a riporter visszakérdezett, hogy „tényleg?” a férfi már csak annyit mondott, hogy nem nyilatkozik.

Hamis

A Híradó összeszedte, különféle források miből következtetnek a videó hamisságára. Hivatkoznak a Magyar Hírlapra, amely szerint az egyik közösségi oldalra feltöltött családi fotók alapján a pénzt felajánló férfi saját lakásán készülhetett a videó, tehát nem is vendégként érkezett, mint ahogy a jelenet sugallja. Idézik a hir24-nek nyilatkozó operatőrt is, aki szerint a felvételt valószínűleg egy, a szobában álló ember rögzítette telefonnal, és furcsa, hogy tőle nem köszön el kézfogással távozáskor a férfi.

A cikkben azt írják, hogy a Híradó stábja felkeresi azokat a helyszíneket, ahol információik szerint a felvételen látható emberek élnek. Részleteket a vasárnap esti Híradóban ígérnek bemutatni.

A Fidesz nevében Zsigó Róbert polgármester péntek délután közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy büntetőfeljelentést tett a videó miatt. "A videót bizonyítéknak tekintjük arra, hogy megrendezetten és előre kitervelten próbálják lejáratni a Fideszt" - írta.

Nem hamis

Mesterházy Attila MSZP-elnök ugyanakkor pénteki sajtótájékoztatóján a videóra hivatkozva bejelentette, hogy a baloldali ellenzék a bajai időközi választás eredményének megsemmisítését kezdeményezi. Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa továbbra is hitelesnek tartja a felvételt, de ha a videó mégis manipulált, akkor is kizártnak tartja, hogy ezt az ellenzéki pártok készítették volna.

Választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság, közölte vasárnap délután Mihályné Bornemisza Eleonóra szóvivő. Elmondta, hogy a megyei rendőr-főkapitányság pénteken rendelt el nyomozást feljelentés alapján a választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Hozzátette: az ügyről részleteket nem kívánnak közölni, így azt sem mondják meg, kinek a feljelentése alapján indult eljárás.

Rovatok