Index Vakbarát Hírportál

Abasár harmadik hete szomjazik

2013. október 25., péntek 13:42

Mérgező anyagok kerültek az abasári kutakba, ezért leállították a vezetékesvíz-ellátást. Október eleje óta nincs iható csapvíz a faluban. Most az a terv, hogy új, földalatti vezetékkel hozzák majd a vizet Gyöngyösről.

Október hetedike óta nincs ivóvíz a Heves megyei Abasáron. Korábban mérgező szerves oldószereket, szén-tetrakloridot, triklóretilénot és tetraklóretilénot találtak, ezért a hatóság felfüggesztette az ivóvízellátást. 

A szomszédos településeken, Gyöngyösön, Markazon, Visontán, Pálosvörösmartonban, és Gyöngyöshalászon is ellenőrizték a kutakat, de csak Abasáron fertőzött a víz. 

Lajtoskocsikkal oldották meg a vízellátást, de ez csupán átmeneti megoldásnak volt jó. A volt honvédségi kutakat is bekötötték, de kiderült, hogy az ezekben található víz csak tisztálkodásra alkalmas, fogyasztásra nem. 

A településen csütörtökön döntött arról a hatóság, hogy egy teljesen új vezetékszakaszt építenek, ami Gyöngyösről szállítja majd a vizet Abasárra. Mátrafüreden és Pálosvörösmarton keresztül építik ki a földalatti csatlakozást. 

Az önkormányzat közleménye szerint a munkálatok a víz laboratóriumi vizsgálatával együtt legalább két hetet vesznek igénybe. Ez azt jelenti, hogy Abasár lakói öt hét várakozás után juthatnak csak egészséges vízhez. 

Rovatok