Index Vakbarát Hírportál

Hajléktalanok lepték el az MDF volt székházát

2013. október 31., csütörtök 11:40

Aligha gondolták a Pécs belvárosában lévő Apáca utca lakói, hogy az első szabad választások nyertese által működtetett pártszékház egyszer hajéktalanok illegális otthona lesz. Persze az MDF-ben sem gondolta akkor senki, hogy a párt egyszer majd az SZDSZ-szel együttműködve indul a parlamenti választáson, amelynek nyomán végül mindkét rendszerváltó párt kiszorul a törvényhozásból.

Az üresen maradt kétszintes épület azonban csak látszólag gazdátlan: tulajdonosa az MDF jogutódjaként 2011-ben létrejött Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ).

Hajléktalan székház

Nehéz teher a múltból

„Konzultáltunk a rendőrséggel, a jövő héten megoldódik a helyzet” – mondta az Indexnek a JESZ elnöke.

Makay Zsolt hangsúlyozta, hogy emberséges megoldásban, a hajléktalanok békés kiköltöztetésében bízik, „szem előtt tartva illegálisan az épületben lévő, nehéz sorsú embertársaink jogait és helyzetét"

„Dávid Ibolya elnöksége után az MDF jogutódjaként egymilliárd forintos adósságot örököltünk. Esősorban a számlatartozások kifizetésére kellett koncentrálnunk, ott, ahol végrehajtási szakaszba fordult volna az eljárás, így voltak olyan használatlan ingatlanjaink, amelyeknél a kényszerhelyzetben az állagmegóvás is háttérbe szorult” – mondta Makay.

A pártelnök szerint novemberben elkezdődnek a felújítási munkák és az Apáca utcai épület karácsonyra elkészül. „A kampányra készülve decemberben már ott szeretnénk bemutatni vitairatunkat is” – adta elő az épülettel kapcsolatos közeli terveket Makay, aki szerint a párt anyagi helyzete fokozatosan rendeződik.

A JESZ-nek csaknem 400 millió forintos jelzáloghitel és 300 millió forint számlatartozása van, és a a 2009-es európai parlamenti választásra költött 200 millió forintból adódó tartozásokat is törlesztik.

Az éves törlesztőrészletek háromszorosát teszik ki a párt évi 42 millió forintos bevételének. „A tartozásokat így adományokból, támogatásokból tudjuk rendezni, de ezek megszerzése egy parlamenten kívüli pártnak természetesen sokkal nehezebb feladat” – jelentette ki az egykori kormánypárt jogutódjának vezetője.

Már csak négyet nem használnak

A tartozások rendezésekor nem jöhetett szóba az ingatlanok eladása, azokat ugyanis keretjelzálog terheli. A JESZ szombathelyi épületete iránt például a helyi iparkamara érdeklődött, de a bank nem járult hozzá az eladáshoz – emlékeztetett Makay.

„Vannak hitelezők, akikkel újratárgyaltunk, volt, akinél a kiegyenlítés folyamatban van, de van olyan tanácsadó cég is, akivel perben állunk, mert vitatjuk a követelés jogosságát” – mondta Makay, aki szerint a tartozások rendezése mellett a JESZ működtetését is biztosítani kellett, és a választások közeledtével ez egyre fontosabb feladattá válik.

„Jogos elvárás a tagjaink részéről, hogy 2014 közeledtével elsősorban ne a 2010 előtti időszakból adódó tartozások konszolidációjára koncentráljunk, hanem sokkal inkább a parlamenti választásokra” – adta meg a párt preferenciáit Makay, hozzátéve, hogy a tartozások rendezésével nem állnak le.

Jókarban-tartási kötelezettség

„A vonatkozó jogszabályi előírások szerint az épületek „jókarban-tartási” kötelezettségének ellenőrzése a Pécsi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalának hatáskörébe tartozik" – közölte írásos válaszában a hatóság, amely vizsgálatot hivatalból vagy bejelentésre indíthat.

A hivatal vizsgálhatja az épületek veszélyessé vált szerkezetét és elrendelheti a hibák kijavítását, megtilthatja az épület használatát, vagy kötelezheti a tulajdonost arra, hogy elkerítse az ingatlant és figyelmeztető táblákat helyezzen ki köré. Végső esetben akár az épület elbontását is kezdeményezheti.

Eddig nem vizsgálták

A hivatal közölte: eddig nem került látókörébe a néhai MDF egykori székháza, azzal kapcsolatosan nem érkezett bejelentés. Az Index megkeresését azonban bejelentésnek tekintik, így „haladéktalanul megvizsgáljuk, hogy fennállnak-e a tulajdonos felé a „jókarban-tartási” kötelezés feltételei".

A hivatal azonban hangsúlyozta, hogy intézkedéseik csak az épület állapotára terjedhetnek ki, közbiztonsági, közegészségügyi, illetve esetleges birtokháborítási kérdésekre nem. Az tehát, hogy az épület gyakorlatilag hajléktalanok menedékévé vált, nem tartozik vizsgálataik körébe.

Rovatok