Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz fél éves asszonyverős váddal vág vissza

2013. november 5., kedd 18:00 | aznap frissítve

A Papcsák Ferenc által vezetett zuglói fideszes önkormányzat az LMP-s Várnai László ügyén döbbent meg. Várnai májusban tájékoztatta a pártot arról, hogy volt élettársa bántalmazásért bejelentést tett ellene, majd az LMP kérésére felfüggesztette párttagságát. A Magyar Hírlap egy nappal a vak komondoros Balogh József vallomásának nyilvánosságra kerülése után írt az esetről.

Egy nappal azután, hogy napvilágra került a fideszes Balogh József vallomása arról, hogy többek között a hajánál fogva verte egy korlátba élettársa fejét, a Magyar Hírlapban az LMP-s Várnai László elleni asszonyverés-gyanúról írtak. 

Májusban felfüggesztette párttagságát

A Magyar Hírlap szerint garázdaság miatt indult eljárás Várnai László zuglói önkormányzati képviselő ellen, aki emiatt felfüggesztette LMP-s tagságát. A Papcsák Ferenc által vezetett zuglói önkormányzat lemondásra szólította fel a politikust, Schiffer Andrást pedig arra kérték, hogy zárja ki Várnait a pártból. (Közben az Index úgy értesült, a vak komondoros Balogh József még mindig Fidesz-tag.)

Az LMP hivatalos közleményében arról ír, hogy Várnai már tavasszal felfüggesztette párttagságát. Májusa óta tudnak róla, hogy Várnai volt élettársa bejelentést tett ellene bántalmazásért, ugyanis ekkor tájékoztatta a pártot. A helyi szervezet azonnal kérte a képviselőt, hogy az ügy lezárásáig függessze fel a tagságát, amit Várnai meg is tett.

Az LMP közleménye szerint amennyiben beigazolódik, hogy Várnai erőszakoskodott volt élettársával, akkor a párt azonnal megteszi a szükséges lépéseket. „Az LMP a zéró tolerancia elvét vallja minden erőszakos cselekmény, különösen a családon belüli erőszak, illetve a nők sérelmére elkövetett erőszak esetében, ilyen bűncselekményt bizonyítottan elkövetőknek nincs helye a pártban″ – írják.

Papcsák kíméletlen ellenfele, megosztó figura az LMP-ben

Várnai László a Lehet Más a Politika megalakulása óta az egyik legmegosztóbb figurának számított a párton belül, a pártból távozó PM-esekkel és Schiffer Andrással egyaránt számtalan súlyos konfliktusa volt, a pártszakadás után sem jutott be az LMP vezetésébe. A Magyar Hírlap szerint a párt Várnai ügyének állásáról a sajtóból értesült – ezt LMP-s forrásaink is megerősítették. 

Várnai ugyanakkor Papcsák Ferenc zuglói fideszes polgármester legkíméletlenebb ellenfele 2010 óta, a helyi Fidesz több botrányos ügyének híre az ő segítségével jutott el a szélesebb nyilvánossághoz. Az önkormányzati képviselőnek emellett az is komolyabb politikai súlyt adott, hogy népszerűsége a kerületen belül az LMP országos átlagához képest rendkívül magas, valamint az eddigi kampányok során a helyi pártszervezet is jól teljesített. 

A Magyar Hírlapnak Schiffer András arról beszélt, vizsgálják, lefolytatható-e Várnai László ellen fegyelmi eljárás, szerinte az ártatlanság vélelme ugyanakkor mindenkit megillet.

Papcsákék megdöbbentek

A XIV. kerületi önkormányzat keddi közleményében arról ír, megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a képviselő ellen eljárás indult, miután bántalmazta gyermeke édesanyját, valamint mélységesen elítélik és felháborítónak tartják az agresszió bármilyen formáját, különösen a családon belüli erőszakot. A Magyar Hírlap cikke szerint a XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség korábban a vádemelés elhalasztásáról határozott, amely ellen a gyanúsított panasszal élt.

Várnai a Magyar Hírlapnak azt mondta, szakítása után gyermekelhelyezési pere volt, ami rendben lezárult. Azonban visszautasította, hogy felesége vagy élettársa bántalmazása miatt eljárás indult volna ellene.

Rovatok