Index Vakbarát Hírportál

Nyilvános a vatikáni szerződés módosítása

2013. november 8., péntek 19:44

Az Országgyűlés honlapján megjelent a Vatikánnal még a Horn-kormány által kötött 1997-es szerződés idén október 21-én aláírt módosítása. A módosítás akkor lép életbe, ha azt az Országgyűlés elfogadja.

Az eredeti szerződés sok ponton változik, de ezek közül gyorsértékelésünk szerint az eddigi gyakorlathoz képest csak az számít újdonságnak, hogy az adófizetők által a bevett egyházaknak és a külön állami célra felajánlott személyi jövedelemadó egy százalékát az állam az összes szja-bevétel egy százalékára egészíti ki: a kiegészítés eddig 0,9 százalékos volt.

A további növelésre azért lehet szükség, mert az egyházak többször is kifejezték elégedetlenségüket: a felajánlásokból a korábbinál 20-25 százalékkal kevesebb pénzhez jutottak az egykulcsos szja, valamint a rendelkező adózók számának csökkenése miatt.

A törvényjavaslat indoklása szerint az 1997-ben megkötött megállapodás módosítására a magyar jogrendszer jelentős megváltozása, az új alkotmány, az új egyházi törvény, a közfeladatellátás megváltozott struktúrája miatt volt szükség. A bevett egyházak részére az adófizetők által felajánlott szja 1 százalékát a teljes szja-bevétel összegének eddigi 0,9 százalékáról 1 százalékra emelik.

Rovatok