Index Vakbarát Hírportál

Kamuszámlákkal akartak pénzt szerezni

2013. november 10., vasárnap 12:10 | aznap frissítve

Különös számlákat kaptak a halászteleki Táncsics utca lakói: a sárga csekken, amivel elvileg egy meg nem nevezett karbantartási munkáért kell fizetniük, nincsen sorszám, és a címzettek neve sem szerepel rajta - írja a Halásztelekma.hu. Egy szabályos, igazi számlán ezeket az adatokat mindenképpen fel kell tüntetni.

A számlák feladója egy Elektromos Kontroll Kft. nevű cég, ami 2013. szeptember 19-e óta létezik, egy ráckevei családi házba bejegyezve. A számlához mellékelt levélből az sem derül ki, milyen karbantartási munkákat és mikor végzett el a vállalat a halászteleki házakban. A számlalevélen feltüntetett számot pedig nem lehet elérni, az Indexnek két csöngés után az üzenetrögzítő jelentkezett, a halásztelekiek pedig több nap próbálkozás után sem tudtak beszélni az "ügyfélszolgálattal".

A számla feladóinak nem csak a sárga csekk szabályos kitöltésével, de a magyar nyelvvel is problémái vannak. "Tájékoztatjuk, hogy a jelen számlával karbantartás és felújítás munkákat tartalmaz" - írják a számlalevél alján a Halásztelekma.hu-n látható beszkennelt példány szerint. A villamosenergiáról szóló 2007-es törvényt viszont megtalálták és hivatkozzák is a levélben: "Tájékoztatjuk, hogy 2007 évi LXXXVI törvény 3.§ 7 pontjában és a 3.§ 42 pontjában foglaltak alapján." - írják sommásan, homályban hagyva, hogy pontosan mi is itt a törvényi kötelezettség.

A számlát megkapó halásztelkiek közül többen felhívták az ELMŰ-t, hogy megkérdezzék, közük van-e a gyanús számlához. Mint kiderült, az áramszolgáltató semmilyen csekkes levelet nem küldött Halásztelekre a közelmúltban, az Elektromos Kontroll Kft-vel pedig nem állnak hivatalból kapcsolatban. Az ügyben már a rendőrséghez is fordultak.

Az Indexnek egyelőre nem sikerült elérni az ELMŰ-t, hogy részletesebben tájékozódjon az ügyben.

Rovatok