Index Vakbarát Hírportál

Szívatják az Együtt-PM-et Pécsen?

2013. november 14., csütörtök 14:51 | aznap frissítve

Sajtótájékoztatót és aláírásgyűjtést akart tartani ma Pécsen a megyei önkormányzat előtt az Együtt-PM. Az akciót bejelentették a rendőrségnek, az azonban a városüzemeltetéshez passzolta a labdát, ott viszont egy önkormányzati utasításra hivatkozva azt mondták: nem adhatnak engedélyt a rendezvényre.

Szigetvári Viktor a Széchenyi téren a megyei önkormányzat elé tervezte a politikai rendezvényt, amelyen aláírásgyűjtést is akartak tartani az egykulcsos adó eltörlése mellett.

Az akciót november 12-én bejelentették a rendőrségnek. Onnan egy ombudsmani állásfoglalásra hivatkozva azt a választ kapták, hogy az ilyen rendezvényhez az igazolást a rendőrség nem adhatja ki. Nem tartozik ugyanis a gyülekezési jog hatálya alá, ha egy utcára kihelyezett, például szórólapokat osztó információs pult körül emberek gyülekeznek.

A levélben a rendőrség azt javasolta az E14 aktivistáinak, hogy a közterület használatával és a rendezvény engedélyezésével kapcsolatban forduljanak a városüzemeltetésért felelős Biokom Kft.-hez.

A szervezők ezután elmentek a Biokomhoz, ott viszont azt mondták nekik, hogy tulajdonosuk, a pécsi önkormányzat utasítása alapján ők nem adhatnak engedélyt politikai rendezvényre. Miután további kérdésekre nem válaszoltak, az aktivisták úgy látják: csapdahelyzetbe kerültek.

Mivel jogkövető magatartást akarnak tanúsítani, az Együtt-PM végül úgy döntött: ma délután csak sajtótájékoztatót tartanak, nem fognak kitelepülni és aláírásokat gyűjteni.

Nem érkezett semmilyen utasítás

Az ügyben kerestük a Biokomot és a pécsi önkormányzatot, utóbbi későbbre ígért választ. 

A Biokom megkeresésünk után, csütörtök délután egy közleményt adott ki, melyben azt állítják, ők kizárólag egy önkormányzati rendelet szabályai szerint járhatnak el,

ezen kívül semmiféle külön utasítás, szabályzat nem vonatkozik, és nem vonatkozhat a közterület-használattal kapcsolatos eljárásokra, és ezzel kapcsolatban az önkormányzattól és egyéb helyről sem érkezett semmilyen utasítás.

A közlemény szerint a vonatkozó önkormányzati rendelet nem ismeri a politikai jellegű szórólaposztáshoz és aláírásgyűjtéshez kapcsolódó közterülethasználatot, ezért a cég hatáskör hiányában nem tudott arra engedélyt adni.

Habár a politikai célú szórólaposztás, illetve a politikai aláírásgyűjtés is közterületen történik, az eddigi joggyakorlat szerint a gyülekezési jogról szóló törvény és a választási eljárásról szóló törvény rendelkezései vonatkoznak rá. A helyzet megoldása érdekében társaságunk egyezetéseket kezdeményezett az önkormányzat és a rendőrség között, amelyek folyamatban vannak.

– áll a közleményben.

Rovatok