Index Vakbarát Hírportál

Keményebben rámennek a Ginára

2013. november 15., péntek 19:44

Szigorúbban ellenőrzött kategóriába került a Gina néven ismert szer, az ENSZ kábítószerügyi bizottságának a határozatát pedig most a magyar jogrendbe is átültetik. A bizottság tavasszal döntött úgy, hogy a gamma-hidroxi-vajsavat (GHB), a pszichotróp anyagokról szóló negyedik jegyzékből a második jegyzékbe helyezi át.

Pszichotróp anyag

Azt nevezzük pszichotrop anyagnak, mely anyagot az 1971-es ENSZ Pszichotrop Anyagokra vonatkozó Egyezménye szabályoz. A legáltalánosabban ugyanazt jelenti, mint a pszichoaktív anyag, vagyis a központi idegrendszerre ható vegyület. A pszichotrop anyagok sokszor, de nem kizárólagosan, stimulánsok és hallucinogének.

A Gina státusza eddig eltérő volt az egyes tagállamokban. Magyarországhoz hasonlóan voltak más országok is, ahol ellenőrzés szempontjából eddig is a kábítószerekkel esett egy kategóriába, másoknál az enyhébb megítélésű P4 jegyzéken szerepelt. A különböző szabályozás miatt az adatszolgáltatási kötelezettség és az ezzel való visszaélés megítélése eltérő volt.

Az áthelyezéssel a Gina nemzetközileg is egy szigorúbban ellenőrzött kategóriába került át. Minket ez főleg abban érint, hogy gyakrabban kell majd benyújtani az ENSZ felé a nemzetközi forgalomra vonatkozó statisztikai jelentéseket.

A GHB egy központi idegrendszeri depresszáns, használják bódításra is. A fogyasztásakor fellépő hatások jellemzően hasonlítanak az alkohol és az ecstasy használatakor megismert jellemzőkre, mint például eufória, gátlástalan fokozott érzékiség. A Wikipédia szerint egyedi mellékhatásai az úgynevezett "huhogás" és a "tekergés".

Magasabb dózisokban alkalmazva, a GHB hányingert, szédülést, álmosságot, nyugtalanságot, látászavart, depressziós légzést, emlékezetkiesést, eszméletvesztést és halált okozhat. A GHB hatása 1,5-3 óráig tart, de a hatás hosszabb időtartamú is lehet, ha nagy mennyiségben használják, vagy ha alkohollal keverik.

Rovatok