Index Vakbarát Hírportál

Vége annak, hogy délben hazamegyek

2013. november 15., péntek 09:03

Ön szerint vérlázítóan keveset dolgoznak a tanárok? Vagy éppen elviselhetetlenül sokat, mert készülniük és dolgozatot javítaniuk is kell munkaidőn kívül? Nyolc munkavállaló életét dokumentáltattuk egy héten át óráról órára, hogy végre kiderüljön az igazság. Az október végi 4 napos, tehát 32 órás munkahéten tanárok és más közszférában, illetve versenyszférában dolgozók munkaóráit összesítettük. Önbevallásra épülő minikutatásunk mindegyik résztvevője többet dolgozott 32 óránál, volt, aki csak 6 órával maradt el a duplázástól. A tanárok az élbolyban végeztek, cikkünkből pontosan megtudhatja, ki mennyit dolgozott és mennyiért.

A tanárok szeptember óta percre pontosan vezetik, hogy mivel mennyit foglalkoznak. Az Indexnek nyilatkozó tanárok ezt általában felesleges pluszadminisztrációnak tartják, de volt olyan olvasónk is, aki üdvözölte a változást, és egyben az egész közoktatási reformot:

Vége annak, hogy nyolcra bemegyek, délben meg haza, és van egy szabadnapom is; vége az olyan óratartásnak, hogy hozd csak ki a füzeted, mit is csináltunk a múlt órán – végre tanmenet szerint, ellenőrzötten le kell adni a teljes anyagot; vége annak is, hogy délelőtt emlékezetből mesélünk egy keveset a kölyköknek, délután meg pénzt keresünk. A tanítás pénzbe kerül, és aki a pénzt adja, megszabhatja, hogy mit és hogyan!

– írta egy elégedett olvasónk.

Mi az összehasonlítás kedvéért három pedagógust és öt nem pedagógust kértünk meg arra, hogy egy hétig óráról órára írják össze, mennyit dolgoznak. Nemcsak a munkahelyen töltött időre voltunk kíváncsiak: az otthoni készülést, javítást, más munkát is beírhatták a táblázatba. Mivel a felmérés anonim (a résztvevők nevét megváltoztattuk), mindenki őszinte lehetett.

A felmérést az október 21–27. közötti héten végeztünk, ez október 23. miatt négynapos munkahét volt, így az is jól látható, hogy ki az, aki ilyenkor is dolgozik. Az ábrákból kiderül, hogy sokan nemcsak hét- és napközben dolgoznak, tanáraink például sokat készültek este is, és mások is sokat dolgoztak hétvégén.

Érdekesség, hogy a résztvevők közül a tanárok és a versenyszférában dolgozók átlagos munkaideje majdnem dekára ugyanannyira jött ki – bár ebből a tanárok átlagban kevesebbet dolgoztak hétvégén. Az összesítés szerint a tanárok átlag húsz perccel dolgoztak kevesebbet a héten. A minikutatás nem reprezentatív, és mivel egy hét eseményeit foglalja össze, arra sem tér ki, hogy ki hány hét szabadságra vagy milyen hosszú nyári szünetre jogosult. Véleményét, megjegyzéseit emailben tudja elküldeni nekünk.

Éva, tanár egy budapesti gimnáziumban

Kor: 26 éves

Nettó fizetése: 106 ezer forint

Ennyit dolgozott a héten: 49 óra

Éva 26 éves, teljes állásban dolgozik angol-francia tanárként. Egy héten 22 órát tart, de ennél többet van az iskolában, általában 8-tól 3-ig. „A tanítás végére rendesen elfáradok (napi 4 vagy 5 órám van), így amint tudok, hazamegyek ebédelni, majd otthon folytatom a készülést kisebb-nagyobb szünetekkel” – mesélte napi rutinjáról. Általában éjfél után fekszik le és 5 és 7 között kel. Eleinte úgy érezte, az egész élete az iskola és a készülés körül forog, de hétről hétre kezdte felvenni a ritmust szeptember óta: „Kezdő tanárként egy 45 perces órára felkészülni kétszer, sőt háromszor annyi időbe telik, ráadásul minden napot adminisztrálni kell az e-naplóba, dolgozatot kell megszerkeszteni, majd kijavítani, még hospitálnom is kell hetente, amiket a mentortanárral megbeszélünk.” Ettől függetlenül tavasztól külföldi munkákat fog keresni, mert „ilyen sokat dolgozni ilyen kevés fizetésért nagyon demotiváló.”

Tímea, vezetőtanár egy budapesti gyakorlógimnáziumban

Kor: legyen elég annyi, hogy 30 éve tanít

Nettó fizetése: 215 ezer forint

Ennyit dolgozott a héten: 50 óra

Tímea 30 éve tanít, egy egyetemi gyakorlógimnázium vezetőtanára két szakból. A tanítás szerinte életforma: „Az iskola beosztja a napod, heted, éved, és minden, ami látszólag az iskola világán kívül áll, az is bent van valahogy. Könyv, színház, újságcikk mögött mindig ott a kérdés: és mire lesz ez jó a suliban? Tanítani a legjobb tanulás és önismeret. Ez biztosítja az utat a másik megismeréséhez.” Vezetőtanárként nemcsak középiskolásokat, hanem tanárszakos egyetemistákat is tanít: tanárjelöltjeinek segít felkészülni a tanításra, óráikat rendszeres megbeszéléseken értékeli. Emellett diákjait versenyekre készíti fel, az iskola honlapját és több kiadványát szerkeszti, de humán értelmiségiként emellett filozofálni is szeret: „Az iskola szemüveg, azon keresztül látszik a világ. A lencse meg hol szürke, hol rózsaszín. Mostanában ritkán tiszta” − mondta munkájáról.

Klára, tanító egy budapesti általános iskolában

Kor: 28

Nettó fizetése: 138 ezer forint

Ennyit dolgozott a héten: 46 óra

„Alsóban nincs szünete a tanítónak addig, amíg át nem adja a másik pedagógusnak aznap az osztályt” – meséli munkájáról Klára, aki pályakezdő alsós osztályfőnökként mosdóba is alig tud kimenni, amikor ő felügyeli a gyerekeket. Miután átadja őket, kezdődik az adminisztrációs munka: üzenetek megírása a szülőknek, tanmenetek áttekintése, javítás. A készülés gyakran estére marad, a tanítás és a legtöbb szervezés a munkaidőbe esik. Hétvégén azért dolgozott, mert havonta egyszer családi programot szerveznek, ezúttal kirándultak. Klára írást, olvasást, éneket, rajzot és technikát tanít, a többit nyugdíjhoz közeledő párja, aki mindenben segít neki, amiben zöldfülűként segítségre szorul. A szülőknek a telefonszámukat is megadják, bármikor hívhatják őket: „Csak úgy tudunk a tanítás mellett hatékonyan nevelni, ha ezt együtt csináljuk a szülőkkel, ennek tényleg csak így van értelme” – magyarázta munkafelfogását.

Anna, szakorvos egy budapesti kórházban

Kor: 31

Nettó fizetése: 160 ezer forint + ügyeletek (kb. 20 ezer forint havonta)

Ennyit dolgozott a héten: 42 óra

Anna előző vasárnap reggel 8-tól 24 órás ügyeletben volt hétfő reggel 8-ig, utána még túlórázott is – ilyenkor az ügyelet végétől a másnapi munkakezdésig szabadnap jár. A szerdai munkaszüneti napon nem dolgozott, és a következő hétvégén már nem ügyelt. Munkaidő alatt náluk sosincs üresjárat, ebédelni csak akkor tud, ha véletlenül van tíz perc szabadideje. Munkájában szereti az összetett gondolkodást, sokszor olyan betegeken kell gyorsan segíteni, akár az életüket megmenteni, akikkel a háziorvos vagy más szakemberek nem tudtak mit kezdeni. Ugyanakkor megterhelő, hogy sokszor az idővel kell versenyt futni, és a napok nem tervezhetők: senki nem tudja előre, hány beteg fog beesni, és milyen komoly problémákkal érkeznek.

András, köztisztviselő egy vidéki város polgármesteri hivatalában

Kor: 39

Nettó fizetése: 220 ezer forint+12 400 forint cafeteria

Ennyit dolgozott a héten: 34 óra

Sokan úgy képzelik, hogy az önkormányzati hivatalnokok kávéfőzéssel, passziánszozással, csevegéssel és aktatologatással töltik idejük nagy részét, de András nem lódított, amikor elküldte nekünk heti munkaidejét. „Amikor dolgozom, akkor tényleg dolgozom. Néha belefér egy-egy privát telefon, de netezgetésre egyebekre nincs nagyon időm és ezt nem is engedik a hivatali gépeken.” Kevesen tudják, de a közszférában hivatalosan ebédidő sincs. András is szokott azért enni mindennap dél körül, ilyenkor lemegy a menzára. A hatósági ügyek intézése mellett sokszor tartanak megbeszéléseket, amikor a vezető kijelöli a feladatokat, vagy a munkatársak beszélik meg egymás között, kinek mi lesz a dolga. Andrásnak ezenkívül néha fogadóórákat is kell tartania egy külső helyszínen. A lazaság itt legfeljebb annyi, amikor kollégájával a helyszínre utazik. Andrásnak október 23. munkaszüneti nap volt. Más esetekben ezen a napon is nyolc órát dolgoznak, pénteken viszont csak fél kettőig vannak. Ne irigyelje senki őt, mindennap reggel fél nyolcra megy dolgozni.

Bálint, PhD-s egyetemi oktató

Kor: 40

Nettó fizetése: 112 000 forint (egyik egyetem) + 220 000 forint (másik egyetem)

Ennyit dolgozott a héten összesen: 40 óra

Aki Bálintot hétfőn délután 2-3 körül egy kávézóban ücsörögve látja, könnyen gondolhatná, hogy igazi léhűtőről van szó, pedig nem dolgozik kevesebbet, mint a többiek. Sőt. Az ő munkája sajátos. Két egyetem társadalomtudományi karán is tanít. Sokat kell olvasnia, de ez is a munkájához tartozik. A normál olvasást és a munka érdekében végzett olvasást, internetezést pontosan el tudja különíteni, mert utóbbi esetben eleve azzal a tudattal ül le, hogy most dolgozik. Annyival könnyebb neki, hogy ezt, illetve az órákra való készülést általában otthon végezheti. Az órái jelentős része viszont gyakran késő délután vagy este van. Ezenkívül részt vesz konferenciákon vagy beszélgetéseket vezet, amikre persze szintén készülnie kell.

Mivel fizetése kétharmadát egy magánegyetemtől kapja, Bálintot az összesítésnél a versenyszférába soroltuk.

Zsuzsa, egy webáruház pénzügyi asszisztense

Kor: 30

Nettó fizetése: 180-200 ezer forint + 35 ezer forint cafeteria

Ennyi dolgozott a héten: 48 óra

Zsuzsa igazán kemény hetet fogott ki. A cége épp egy nagy projektet indított el, aminek az élesítése éppen erre a hétre esett, és ez az ő területét is érintette. „Ez a cégünk életében egy valóban extrém hét volt, így csak nagyon kevés szünet és üresjárat volt.” Ritka, de Zsuzsának az október 23-i munkaszüneti napon és szombaton és vasárnap is keményen dolgoznia kellett. Így összesen 18-19 túlórája jött össze. Zsuzsa akkor érzi lazábbnak a napokat, ha munka közben van ideje ránézni a hírportálokra, a Facebookra vagy a privát levelekre. Ezekre ezen a héten semmi ideje nem volt. Egy normál héten sem marad túl sok ideje Zsuzsának, ugyanis egy agglomerációs településről jár be dolgozni Budapestre, ami naponta 50 perc utazást jelent oda és vissza. Amikor reggel nyolcra kell bemennie, akkor hatkor kell kelnie, de hetente kétszer azért van ideje elmenni sportolni munka után.

Melinda, konferenciaszervező

Kor: 30

Nettó fizetése: 180-250 ezer forint

Ennyit dolgozott a héten összesen: 58 óra

Ezen a héten a konferenciaszervező cégnél dolgozó Melinda töltötte a legtöbb időt munkával. „Ez egy közepes hét, van ennél sokkal durvább is, és többnyire a nyáron van 2-3 lazább hét" - mondta Melinda. A konferenciaszervezés sok aprómunkával jár: státuszok szerint válaszolás a levelekre, projektfeladatok kiosztása, számonkérés, kommunikáció a megvalósításokról, de emellett Melindának tartalom-előállítással is foglalkoznia kell. A nagy rohanás közben hosszabb ebédszünetekre sincs idő: „Többnyire a gép előtt eszem valamennyit, vagy az épületünkben fent van egy menza, ott szoktunk kb. 10 perc alatt megkajálni, és a főnökömmel akkor státuszolunk, vagy akkor beszéljük meg az égető kérdéseket.” A versenyszférában az október 23-i munkaszüneti nap sem szent, Melindának legfeljebb akkor nem kellett bemenni az irodába. Napközben egyáltalán nem tud személyes hivatalos ügyeket intézni: „Amit nem lehet online elintézni éjszaka, azt nem csinálom." Bevásárolni sem szokott, nagyrészt éjjel-nappaliban szerzi be a szükséges dolgokat, és eleve csak olyan környékre költözik, ahol van ilyen a sarkon. A barátaival inkább hétvégén találkozik. Hét közben többnyire egy olyan nap van, amikor legkésőbb 7-kor le tud lépni, és akkor 9-10-ig valamelyik barátnőjével tud találkozni. Melinda szerint ennek az életmódnak van annyi előnye, hogy a barátjával sem unják meg egymást, mert még erre is alig van idejük.

Rovatok