Index Vakbarát Hírportál

Megint megrendezett és fizetett videóról beszélnek

2013. november 25., hétfő 23:07

Egy, az M1 Híradónak nyilatkozó férfi azt állítja, ő az egyik szereplője a szombaton nyilvánosságra hozott kislétai videónak, és 10 ezer forintot kapott azért, hogy a kamera előtt azt mondja, pénzért toboroztak közmunkásokat egy Bajnai Gordon elleni tüntetésre. A videó állítólagos készítője ugyanakkor kijelentette: nem fizetett a felvételért, ami alább látható.

Részletek a videóból

– Mondja felhív tíz embert a polgármester, hogy egy tíz embernek részt kell venni, aki akar, nem kötelező.

(...)

– Ötezer fölött kaptam, hallod, ötezret.

– Nem mondja!

– Tényleg!

– Ez komoly?

(...)

– Hát szóval azért ötezer forint az nagy pénz, akárhogy nézzük azért mondjuk kint kell lenni egy tíz percet, az nem egy összeg. Meg nem egy meló.

Az Együtt 2014 a hétvégén egy másfél perces videót töltött fel a netre, amiben két ismeretlen, kikockázott férfi mesél az esetről. A felvételt kamerával rögzítette a párt egyik aktivistája, és a nem beazonosítható szereplők arról beszélnek, hogy néhány közmunkás ötezer forintot kapott azért, hogy libákkal a kezében tüntessen Bajnai Gordon ellen Nyírbátorban.

A felvételen szereplő férfi arról beszélt, hogy több társával éppen közmunkát végzett, amikor valaki odament hozzájuk azzal, hogy kellene vagy tíz ember a feladatra, de semmi nem kötelező.

A felvételen többször is elhangzik a „polgármester” szó, de ezzel együtt sem egyértelmű, hogy maga a polgármester szólt, vagy valamelyik munkatársa. Sőt, az sem, hogy melyik polgármester. A nyírbátori polgármester az MSZP-s Balla Jánosné, a kislétai polgármester Madácsi Imre, aki 2010-ben Fidesz-támogatással nyert, de korábban független képviselő volt

A hétfő esti Híradóban név nélkül, de arcát vállalva nyilatkozó közmunkás – aki állítása szerint a videó egyik szereplője – elmondta: a videó készítői tízezer forintot fizettek neki azért, hogy a kamera előtt elmondja az előre megbeszélt szöveget. „Mondták, hogy ez egy pár perc lesz, pár perc forgatás (...) elmondtam, amit ők mondtak (...) az egyik producer kérdezett, és arra válaszoltam" – mondta. A hírműsorban emellett elhangzott: a férfi arról is beszámolt, hogy a polgármester nem ajánlott nekik pénz azért, hogy tüntetni menjenek. Azt is mondta, nem hitte, hogy a felvétel nagy nyilvánosságot kap, „és ilyen nagy bajba sodornak ezzel”.

Az Együtt 2014 Facebook-oldalán hétfőn az állítólagos operatőr nyilatkozata is megjelent. Ő név nélkül azt állítja, hogy a kerékpárosok maguktól kezdtek beszélni arról, hogy a helyi polgármester pénzért toborzott tüntetőket a közmunkások között. Azt is írta, hogy ő nem fizetett nekik, „hacsak azt a cigarettát, amit kértek, nem tekintjük annak”. Nyilatkozata szerint ami elhangzott, azt maguktól vagy beszélgetés közben, kérdésre válaszolva, önként mondták. Az M1 Híradójának Madácsi Imre, Kisléta fideszes polgármestere kijelentette, hogy ő senkinek nem ajánlott és nem is fizetett pénzt. Hozzátette: felháborítja, hogy „ártatlan embereket pénzért belerángatnak olyan dolgokba, amelyek nem igazak és meg sem történtek”.

A Híradó tudósítása után az Együtt-PM Szövetség azt közölte, hogy nyilvánosságra hozza a Kislétán készült vágatlan videofelvételt. A szövetség szerint a teljes videofelvételből „mindenki megítélheti, hogy melyik az életszerűbb: az operatőr tanított-e be egy négyperces beszélgetést, vagy az, hogy a polgármestertől anyagi függésben levő közmunkást bírták rá eredeti kijelentésének megváltoztatására”. Továbbra is kitartanak amellett, hogy aktivistájuk nem egy megrendezett, előre betanított jelenetet, hanem egy spontán beszélgetést rögzített. Azt írják, az Együtt-PM soha nem fizetett senkinek a véleményéért.

A cikket a Facebook-oldalunkon kommentelheti.

Rovatok