Index Vakbarát Hírportál

Baseballütővel védené tulajdonát?

2013. december 1., vasárnap 14:55

A Fővárosi Ítélőtálba jogerős ítéletében felmentette K. Csabát, aki 2010 júliusában komoly sérülést okozva baseball ütővel fejen ütött egy férfit, aki a sarudi kempingbe besurranva akarta őt kirabolni – írja a heol.hu. Az Egri Törvényszék most jogerősség vált ítélete a lap szerint már az új büntető törvénykönyv szellemiségét tükrözi. Ha a törvény változik, a régi és az új közül azt kell alkalmazni, amelyik a vádlott számára kedvezőbb.

A tolvaj K. Csaba táskáját lopta el, amiben egy tőr is volt. K. Csaba viszont észrevette a tolvajt, és a kempingben lévő fia és az éjjeli őr után kezdett kiabálni. Az éjjeli őrrel együtt indultak megkeresni a tolvajt, és észre is vették, hogy az egyik épület ablakán kivágták a szúnyoghálót, bentről pedig zajt hallottak. K. Csaba felszólította a tolvajt, hogy maradjon az épületben, és amikor az az ablakon ki akart ugrani, leütötte az ütővel.

A felmentő ítélet indoklásában a törvényszék azt írta, a sértett menekülni próbált, ebből következik, hogy a vádlottat nem támadta meg, így az nem lehetett jogos védelmi helyzetben. Mivel viszont K. Csaba tudta, hogy szobájába behatoltak és meglopták, és a látási körülmények is rosszak voltak, a férfinak a bíróság szerint alapos oka volt azt hinni, hogy jogos, amit tesz. K. Csaba megtalálta a táskáját, de abból a tőre hiányzott, éppen ezért a bíróság szerint alapos oka volt úgy azt gondolni, hogy a tőr a behatolónál van.

„Életszerű, a büntető törvénykönyv által nem tiltott, hogy éjszaka a betörő esetleges támadásával szembeni védekezéshez a vádlott magához vegye a baseballütőjét... A törvényszék álláspontja szerint az éjszakai sötétségben, a közvetlenül a vádlottal szemben megjelenő sértettet a vádlott támadóként érzékelte, s nem volt tőle elvárható, hogy megkérdezze: nálad van-e a késem, meg akarsz-e sebesíteni. S mivel a sértett megjelenését támadásként élte meg, azt ütésekkel hárította el” – indokolta döntését a bíróság.

Rovatok