Index Vakbarát Hírportál

Ez volt Magyarország legkönnyebb érettségije

2013. december 4., szerda 15:59

Magyarországon példátlannak mondható vádiratot nyújtott be a Békés Megyei Főügyészség, amely letöltendő szabadságvesztést kért hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás miatt egy volt iskolaigazgatóra. Mellette huszonhárom további tanár vádlott állt kedden a Gyulai Törvényszék elé.

Ugyan már, bíró úr!

A monstre per első tárgyalási napján Zámbó András, a helyi Harruckern János középiskola egykori igazgatója megtagadta a vallomástételt, egyben kijelentette: sem magát, sem egykori beosztottait nem tartja bűnözőnek.

A Békés Megyei Főügyészség vádirata alapján szinte az összes idevonatkozó jogszabályt megsértve szervezték és bonyolították le azt az érettségit adó, négy féléves képzést, amelyet eredetileg a Petro-Security nevű magáncég szervezett. Ebben a gyulai székhellyel rendelkező Harruckern középiskola nyújtotta hallgatónként negyvenezer forintért az érettségit nyújtó képzést.

A kedden ismertetett vádirat szerint az alapvető gondot az okozta, hogy az érettségit csak iskolarendszerű képzésben lehet szerezni, míg az iskola ezt a felnőttképzés kereteit alkalmazva tette meg. Az elsőrendű vádlott Zámbó András a tárgyaláson ezt puszta adminisztratív hibának nevezte. 

Hát így nem nehéz leérettségizni

A vádirat szerint tudatosan és folytatólagosan szegte meg az iskola az idevonatkozó tanügyi szabályok sokaságát:

Repült is az igazgató, meg nem is

A Harruckern János Közoktatási Intézmény 2007-ben nyolc Békés megyei középiskola integrációjával jött létre, amelynek intézményfenntartója a Békés Megyei Önkormányzat volt, élén azzal a Domokos László elnökkel, aki 2010 óta már az Állami Számvevőszék vezetője. Egyelőre nem tudni, hogy az intézmény gazdája nem tudott vagy éppen szemet hunyt az iskolájában folyó szabálytalanságok fölött.

Az érettségit adó képzés körüli bonyodalmak már 2008-ban jelentkeztek, és az igazgatói székből nem sokkal később távozott is az amúgy 2013-ig szóló kinevezéssel rendelkező Zámbó András, aki rögtön egy másik megyei középiskola igazgatói székében landolt.

A per jövő év február 4-én folytatódik a huszonhárom további vádlott meghallgatásával.

Rovatok