Index Vakbarát Hírportál

Rogán a Kúria elnökét is kiakasztotta

2013. december 5., csütörtök 12:13

A Kúria elnöke szerint fel kell lépni minden olyan nyilatkozattal szemben, amely alkalmas arra, hogy az eljárások befolyásolásának látszatát keltse.

Darák Péter az újonnan kinevezett bírósági fogalmazók, titkárok, bírák és bírósági vezetők számára rendezett ünnepségen csütörtökön Budapesten azt is leszögezte: a bírák soha nem hagyhatják magukat befolyásolni – idézte az MTI.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a harmadik hatalmi ágnak megfelelő ellensúlyt kell képeznie a törvényhozással és a végrehajtó hatalommal szemben, továbbá a bíráknak a tudás, a tisztesség és a pártatlanság mellett bátorsággal és méltósággal is kell rendelkezniük, hogy szembenézhessenek a munkájukat ért támadásokkal, méltatlan megjegyzésekkel.

A fenti nyilatkozatok bár nem nevesítik, de valószínűleg Rogán Antal keddi akciójára utalnak, mellyel a négy halálos áldozatot követelő balesetben vétkes Eva Rezešová házi őrizete ellen tiltakozott, és felszólította a parlament alkotmányjogi bizottságának elnökét és az igazságügy-minisztert, hogy vizsgálják ki a házi őrizet indokoltságát, és ha kell, a törvények szigorításával előzzék meg, hogy „még egyszer ilyen felháborító eset″ előforduljon.

Másoknál is kiverte a biztosítékot

Rogán videoözenete ellen a Magyar Bírói Egyesület is tiltakozott. Közleményük szerint a megfogalmazott nyilatkozat alkalmas arra, hogy a folyamatban lévő eljárás befolyásolásának a látszatát keltse.

A Magyar Bírói Egyesület határozott álláspontja, hogy más hatalmi ágak képviselői nem fogalmazhatnak meg nem jogerős bírósági döntésekkel szemben elvárásokat. Magyarország Alaptörvénye ugyanis deklarálja, hogy a bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók.

Rovatok