Index Vakbarát Hírportál

A Főgáz hiénavállalkozókat ajánlott a fűtés nélkül maradtaknak

2013. december 6., péntek 16:00

Összekapott a Pokorni Zoltán vezette Hegyvidéki Önkormányzat a Fővárosi Gázművekkel. A gázcég egy hónappal a felújítás után bontott fel egy teljes utcát, és a fagyos időjárás ellenére csőcserére hivatkozva lezárta a gázt, ráadásul még drága, külsős vállalkozókat is ráeresztett a fűtés nélkül maradtakra.

„Elég nagy gáz van a Zsolna utcában. Pontosabban gáz nincs, hiszen a Fővárosi Gázművek elzárta.” – írta a napokban blogjában a XII. kerület alpolgármestere. Váczi János szerint „elképesztő” módon viselkedett a fővárosi cég.

A Főgáz Zrt. a napokban kezdett gázvezeték-cserébe a Zsolna utcában, ahol a munkák során felárkolta a járdát, amelyet az önkormányzat alig néhány hete újíttatott fel.

Az építkezés megkezdése előtt, szeptemberben az önkormányzat levelében kért tájékoztatást a közműszolgáltatóktól, hogy terveznek-e az ősz folyamán átépítési munkálatokat. A Főgáz október 31-én azt válaszolta, hogy a vezeték állapota miatt terveznek ugyan csőcserét, de a munkák megkezdésének időpontja még nincs kijelölve.

Röviddel azután, hogy a járdafelújítás elkészült, a gázművek gépei mégis megjelentek, és szivárgásra hivatkozva felbontották a friss burkolatot.

Az önkormányzat furcsállja, hogy hirtelen annyira romlott a helyzet, hogy életveszélyessé vált az utca alatti vezetékszakasz. Az gázcég indoklása azért fontos, mert téli időszakban ennél gyengébb hivatkozásra nem adnak ki bontási engedélyt, életveszély esetén viszont nincs mérlegelési lehetőség. A gázművek az utcában lezárta a gázt is, a lakók pedig fűtés és melegvíz nélkül maradtak.

Kiderült az is, hogy az építkezés kivitelezője külső vállalkozókat ajánlott a fűtés nélkül maradt lakások tulajdonosainak azzal, hogy ők külön díjazás ellenében gyorsan meg tudják oldani a problémát, és vissza tudják állítani a gázszolgáltatást. Egyes lakók szerint egyértelműen összefonódás látszik a Főgáz, a kivitelező és a külsős vállalkozók között, akik az ajánlat szerint lakásonként 200 ezer forintért nyújtják a gyors segítséget. Ha a lakók nem vállalják a pluszköltséget, akkor még hetekig várhatnak a bekötésre.

Megkérdeztük a Főgáz Zrt.-t, hogy valóban nem tájékoztatták-e az önkormányzatot arról, hogy a felújítás utáni hetekben vezetékcserét terveznek, illetve, hogy valósak-e a külsős vállalkozókról szóló információk.

A fővárosi cég sajtóosztálya azonban a kérdésekre nem válaszolt, csupán annyit közöltek, hogy a társaság felvette a kapcsolatot a közvetlen érintettekkel a probléma rendezése érdekében.

Rovatok