Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a sarkadi alpolgármester ellen

2013. december 9., hétfő 08:27

Több mint két évig tartott az a nyomozás, amelynek során sikerült kideríteni: M. István főállású sarkadi alpolgármester társtettesként üzletszerű választási csalást követett el, és több alkalommal hamis magánokiratokat használt fel – írja a hír6.hu.

M. István azzal követte el mindezeket, hogy 2008 januárjában élettársi kapcsolatot létesített a korábban jogszerűen lakásfenntartási támogatást igénylő V. E.-vel, aki így már nem lett volna jogosult a támogatásra, mivel egy főre eső havi nettó jövedelmük meghaladta az öregségi nyugdíj legkisebb összegének másfélszeresét. Ennek ellenére M. István a jogosultság megszűnését eltitkolta az önkormányzat elől, és helyettesként maga írta az önkormányzat a támogatás folyósítását jóváhagyó határozatait.

A másodrendű vádlott V. E. ugyanígy járt el a korábban igényelt rendszeres gyermekvédelmi kedvezménnyel kapcsolatban is, amire szintén nem lett volna jogosult, miután egy főre eső jövedelmük meghaladta az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 125 százalékát.

A pár a csalásokat 2011 júniusáig folytatta. A lakásfenntartási támogatással összesen 180 ezer forint kárt okoztak az önkormányzatnak, míg V. E. a gyermekvédelmi kedvezmény további felvételével 247 ezret vett ki jogtalanul a büdzséből.

Az ügyészség próbaidőt és a kár megtérítéséig vagyonelkobzást, valamint M. István foglalkozástól való eltiltását javasolta.

Rovatok