Index Vakbarát Hírportál

Leszedik a Kuruc.info óriásplakátját

2013. december 10., kedd 16:31

Miután megírtuk, hogy Budapest egyik frekventált helyén óriásplakáton hirdeti magát az uszító hírportál, a felületet bérbeadó cég közölte, eltávolíttatják a hirdetést.

A tárgyi helyszínen kihelyezett reklámtábla felületét Reklámügynökség részére adtuk bérbe. A hirdetés tartalmáról nem volt tudomásunk, azonban a mai napon intézkedtünk a plakát mielőbbi eltávolítása érdekében.  

– ezt válaszolta az Index megkeresésre a Hungaroplakát. A céget azután kerestük meg, hogy észrevettük , Budapest frekventált helyén, a Budaörsi úton egy társasház falán, óriásplakáton hirdeti magát a nyíltan rasszista, homofób és antiszemita Kuruc.infó hírportál.

A Hungaroplakáttól szerettük volna megtudni, hogy a Kuruc.info nevében ki kötött szerződést a felületre, mivel a mai napig nem tudni, kik állnak a hírportál mögött, de erre nem kaptunk választ. Pedig a kérdést az ügyészség is szeretné tudni, folyamatban van például egy büntetőügy M. Balázs ellen, aki az ügyészség szerint korábban a portál főszerkesztője volt, ám ezt eddig nem sikerült bebizonyítaniuk, noha ez lényegi kérdése az ügynek. 

A hírportál még november végén azt írta, hogy „nem akadt Magyarországon egyetlen óriásplakátcég sem, mely a bérleti díjért cserébe közzétette volna hazánk legolvasottabb jobboldali hírportáljának hirdetését, mely egyúttal kétségkívül a zsidó véleménydiktatúra ellen való tiltakozás is”. Úgy látszik, egy azért mégis akadt.  

Egyik olvasónk szerint a kurucos óriásplakát egy olyan társasház falára lett kitéve, ahol annak idején egy MSZMP-pártiroda működött. Véletlen, de érdekes egybeesés az is, hogy az óriásplakátot kihelyező Hungaroplakát anyavállalata az ESMA Zrt., amit MSZP-közelinek is szoktak nevezni, mivel 2002-től másfél éven át a baloldali Népszava tulajdonosa volt. A vállalatot vezető  Bleuer István pedig jóban van a szocialisták egykori pénztárnokával, Puch Lászlóval.

Az óriásplakát egyébként nem régóta lehet kint a budaörsi társasház falán, a portál ugyanis még augusztusban hirdetett banner- és plakátpályázatot, és az egyik beküldött „pályamű” ötlete nyomán készült végül el az óriásplakát. „A győztes alkotást és lehetőség szerint egy másikat is szeretnénk közterületi óriásplakáton megjeleníteni, ehhez  olvasóink támogatását is kérjük. A nyomtatás és egy jobb hely havi bérleti díja együtt kb. ötvenezer forint” – írták szeptemberben.  

Rovatok