Index Vakbarát Hírportál

Óriási, de csapodár a Jobbik Facebook-tábora

2013. december 10., kedd 08:03

A Jobbiké a legnagyobb valóban aktív tábor a Facebookon, derült ki a Maven7 Hálózatkutató Zrt. és a Political Capital elemző intézet kutatásából, melyben 225 ezer Facebook-felhasználó októberi politikai aktivitását elemezték. A pártok facebookos erőviszonyait vizsgáló kutatás újdonsága, hogy nemcsak a passzív követőket számolták, hanem azt is vizsgálták, hányan lájkolták, kommentelték a pártok posztjait, és hányan tettek ki náluk saját posztokat.

A Jobbik azonban csak akkor lett első, ha azokat a felhasználókat nézték, akik több politikai irányban is lájkoltak. Az elkötelezett, csak egyetlen pártot kedvelő felhasználók között a Fidesz volt az első helyen.

Hiába van viszonylag sok passzív Facebook-követője egyes baloldali pártoknak, az aktív baloldali ellenzéki közösség a Facebookon jóval kisebb, mint a jobboldali. A baloldalon a DK áll legjobban az aktív lájkolók számában, aztán jön az Együtt2014 és az MSZP. Az LMP-t még az Együtt társszervezetei is megelőzik.

A baloldalon kevesebben vannak azok, akik csak egy párthoz kötődnek. A legnagyobb elkötelezett tábora a DK-nak van, a szimpatizánsaik 41 százaléka nem kedvel másik pártot a Facebookon. Az MSZP-nél és az Együtt 2014-nél már csak 28 százalék ez az arány. Ez a felmérést végzők elemzése szerint jelentheti azt, hogy a baloldali szavazók hajlanak az együttműködésre, a szövetkezésre, hiszen nem annyira elkötelezettek a saját pártjuk irányába, de lehet az adatokat úgy is értelmezni, hogy könnyű elcsábítani őket.

Orbán Viktor oldalát 185 ezer körüli Facebook-felhasználó követi, Vona Gáborét 135 ezer körüli. Csakhogy az aktív felhasználók számában már tízezerrel lekörözte Vona Orbánt (54403 és 44358) októberben. A harmadik hely Gyurcsány Ferencé volt. 32181 aktív lájkolója volt, kétszer annyi, mint Bajnai Gordonnak (16850), és háromszor annyi, mint Mesterházy Attilának (10909).

A legtöbb kommentet a Milla posztjai kapják, és a felhasználói posztból is náluk és az Együtt 2014-nél van a legtöbb.

A legnagyobb közös tábora a baloldalon az MSZP-nek és a DK-nak, valamint az Együtt 2014-nek és a DK-nak van. Érdekesség, hogy az MSZP hivatalos oldalát több Gyurcsány-lájkoló kedveli mint olyan, aki Mesterházy Attila oldalát lájkolta. Sőt, Mesterházyt ebben még Bajnai is veri.

A Fidesz és a Jobbik tábora között nagy az átfedés. Az LMP lájkolói között vannak a legkevesebben olyanok, akik valamelyik másik pártot is kedvelik.

Rovatok