Index Vakbarát Hírportál

Megszívatták a nevelőszülőket

2013. december 17., kedd 07:09

Tegnap írták volna alá Borsodban körülbelül ötszáz nevelőszülővel a 2014-től kötelező főállású munkaviszonyról szóló szerződést, de az aláírásra váró dokumentumok nem érkeztek meg, írja a Népszava. Ráadásul a bankszámlaszámokkal kapcsolatban sem voltak túl rugalmasak.

A lap szerint hétfő reggel kilencre rendelték oda a nevelőszülőket, akik meg is jelentek. Sokan közülük 30-50 kilométert is utaztak ezért. Aláírni azonban nem tudtak a hiányzó szerződések miatt.

A másik probléma pedig a bankszámlákból adódott: a szülőknek vinniük kellett magukkal annak a bankszámlakivonatnak a számát, amelyre eddig a gyerekek után járó pénzt kapták. Volt olyan anyuka, akinek nem a saját, hanem a férje nevén volt a közösen használt bankszámla. Azt nem fogadták el, bár magyarázatot sem adtak rá, hogy miért.

A Népszava szerint a szülők hiába kértek egy központi számot, amin érdeklődhetnének, vagy intézhetnének valamit, az ügyintézők nem tudtak ilyen telefonszámot adni, ahogy azt sem tudták megmondani mikor tudják majd a szerződést aláírni. 

2014-től a hivatásos és a hagyományos nevelőszülők is főállású munkaviszonyba kerülnek, ami azt jelenti, hogy a gyereknevelés mellett nem dolgozhatnak. Legalább négy gyereket kell befogadniuk, gyermekenként közel 30 000 forintot kapnak alapdíjként, ami januártól kiegészül gyerekenként közel 20 000 Ft-tal. Plusz aki nem volt korábban nevelőszülő annak egy 500 órás, aki volt, annak egy 400 órás tanfolyamot is el kell végeznie. 

Rovatok