Index Vakbarát Hírportál

Valószínűleg a következő áldozatához tart

2013. december 20., péntek 09:06

A nyáron valóságos hajtóvadászat indult ellene az interneten, a rendőrség is nyomoz az ügyeiben, de ismerősei szerint szabadlábon van az a férfi, aki azért ismerkedik meg nőkkel, hogy aztán lehúzza őket pénzzel.

„Gyermekpszichológusnak és színházi rendezőnek adja ki magát, zseniálisan kommunikál, és érzelmileg folyamatosan manipulál mindenkit, akivel összeakad. Legyen az akár nő, akár férfi, akár gyerek. Mindenkit az ujja köré csavar, kihasznál" – jellemezte egyik ismerőse, áldozata Cs. Gábort.

A negyven év körüli férfi ügyeiről még nyáron írtunk. A csaló elsősorban nőkkel ismerkedik szerte az országban, szerelmet hazudik nekik, és eközben le is húzza őket pénzzel. „Nagyon tájékozott, nagyon olvasott, művelt, mindent tud, ismer. Mindenkit leiskoláz, lehengerel a szövegével. Azt mondja, amit hallani akarsz, figyel, és a legérzékenyebb pontodon kap el" – írta róla egyik áldozata azon a Facebook-oldalon, amelyet azért hoztak létre, hogy nyomon követhessék, merre mozog a csaló.

Merthogy Cs. Gábor, úgy tűnik, szabadon mozog, függetlenül attól, hogy sajtóhírek szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság is nyomozást folytat ellene, és már az ország több pontján tettek feljelentést azok, akiket megkárosított. A szélhámos nem rutintalan, hasonló csalások miatt 2009-ben a bíróság első fokon egyszer már két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, amit aztán másodfokon felfüggesztett szabadságvesztésre módosítottak, azóta pedig a próbaidő is letelt. 

A Facebookon ellene szerveződő átejtett emberek  arról számoltak be, hogy ősszel még nagyon is aktív volt a férfi. „Ma délben a Blaha Lujza téren látták, a 7-es buszra szállt, két nagy hátizsák volt nála. Valószínűleg most költözik a legújabb áldozatához. Nők, vigyázat!!!!” – írta valaki még szeptemberben.

Szeptemberben többen Dunabogdányban látták, akkor Szentmihályi Gábor néven mutatkozott be mindenkinek, és pszichológusnak adta ki magát. 

Dunabogdányban voltunk az egyik hétvégén, és ottani ismerőseimmel bementünk a camping büféjébe. A barátnőm gyereke és az enyém játszottak egymással, Cs. G. odajött hozzájuk, és leült az asztalhoz. A többiek mondták, hogy gyerekpszichológus, és mindenki dokizta. Nekem úgy tűnt, jól ismerik, így nem merültek fel bennem kérdőjelek

– írta egy budapesti nő még szeptemberben, így folytatva: 

Másnap ismét találkoztunk a barátnőmmel, és a gyerekeink együtt játszottak. Cs. G. ismét ott volt a büfében, a barátnőmnek ígért segítséget, még a bankszámlaszámát is megszerezte tőle. Aztán meghallotta, hogy egyedül nevelem a gyerekemet, és rögtön a gyereket igyekezett behálózni. Vett neki jégkrémet, hogy meg tudja a telószámom, és jópofizott vele.

A nő már hazafelé tartott Budapestre, amikor Cs. Gábor sms-ekkel bombázta, és mindig éppen azt mondta, amit a potenciális áldozata hallani akart. A nőnek azonban szerencséje volt, időközben a dunabogdányi ismerősei a Facebookon felismerték a csalót, és figyelmeztették, vigyázzon vele. 

Két hónappal később Cs. Gábort már Esztergomban látták. A városban Szentmihályi Gáborként tűnt fel, és egy bejegyzés tanúsága szerint másfél hónap alatt „sikerült idegileg teljesen tönkretennie azt a családot, amelyet átvert”. Egy másik bejegyzés szerint ugyanebben a hónapban rendőrkézre került, de ezt a rendőrség az Indexnek cáfolta. Igaz, a Facebook-poszt szerint is csak nagyon rövid időre élvezte a rendőrség vendégszeretetét, azután kiengedték. Ami különössé teszi ezeket a sztorikat, hogy sok egykori áldozat szerint hiába fogta el a rendőrség (egyszer például Kecskeméten), mindig kiengedték. 

Az a novemberi és az azt megelőző Facebook-bejegyzésekből is kiderül, hogy Cs. Gábor rendszerint kocsmákban ismerkedik, ott gyűjti áldozatait. Ha pedig már befészkelte valahová magát, akkor újabb áldozatokat keres, gyakran az interneten. 

A szélhámos általában a 40-45 év közötti, egyedülálló vagy rossz kapcsolatban élő nőkre, pontosabban a pénzükre utazik.  Több károsultnak is azt állította, hogy egy Antante nevű gyerekszínház, illetve alapítvány igazgatója, és munkatársakat keres.

Rovatok