Index Vakbarát Hírportál

Két fideszes szegte meg a jutalomstopot

2013. december 24., kedd 09:39

A Blikk két olyan fideszes politikust talált, akik idén is jutalmat vettek fel. Formanek Gyula ferencvárosi alpolgármester 727 ezer, Varga József parlamenti képviselő pedig 638 ezer forintot kapott. Ez azért jelentős, mert Orbán Viktor még egy éve azt kérte, hogy a fideszes politikusok ilyenkor vagy ne vegyék fel a pénzt, vagy ajánlják fel jótékonysági célra. Nemrég külön levélben figyelmeztetett Kubatov Gábor pártigazgató és Kocsis Máté kommunikációs igazgató, hogy ez a kérés még mindig érvényben van.

Még sem Formanek, sem Varga nem nyilatkozott. A IX. kerületi önkormányzatnál annyit mondtak a Blikknek, hogy az EU-s projektekben végzett többletmunka miatt járt a jutalom. Kocsis Máté szerint azt várják a két politikustól, hogy vagy fizessék vissza a jutalmat, vagy ajánlják fel jótékonysági célra. Ha nem, akkor vissza kell adniuk a Fidesz támogatásával megszerzett mandátumukat.

Formanek és Varga a 2012-es jutalmat is felvették, de végül mindketten vissza is fizették. A Blikk szerint idén kevesebb politikus próbálta meg a tiltás ellenére felvenni a jutalmát. Tavaly még 32 ilyen volt, egyelőre viszont idén még csak Formanek és Varga próbálkoztak.

Formanek Gyula szerint erre a pénzre nem vonatkozik a tiltás

Formanek Gyula levelet írt az Indexnek, amelyben elmagyarázza, hogy szerinte erre a pénzre nem vonatkozik a tiltás, mert ez nem egy év végi jutalom, hanem többletfeladat ellátásáért kapta. Küldött egy PDF-et is, amin látszik, mennyire sok munkája volt azzal az EU-s projekttel, amiért a pénz járt.

Azt mondja, ha kiderül, hogy mégis jutalomnak kell tekinteni ezt a pénzt, akkor eladományozza jótékony célra.

Rovatok