Index Vakbarát Hírportál

Tarlós megszüntette a szmogriadót

2014. január 6., hétfő 06:50

A mérési eredmények és az időjárási viszonyok kedvező alakulására figyelemmel Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetését – áll a Főpolgármesteri Hivatal hétfő reggeli közleményében.

A főváros által hivatkozott mérési adatok szerint vasárnap a kisméretű szállópor (PM10) szintje egyik mérőponton sem haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket (75 mikrogramm/köbméter), habár az 50-es egészségügyi határértéket egy esetben, a Kosztolányi Dezső téri mérőponton továbbra is meghaladta.

A budapesti főpolgármester vasárnap rendelte el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a kisméretű szálló por átlageredménye szombaton Budapest öt mérőpontján elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) vasárnap három másik város, Putnok, Miskolc és Sajószentpéter levegőjét is egészségtelennek minősítette, míg Pécs, Dunaújváros, Kazincbarcika, Oszlár, Nyíregyháza, Esztergom és Székesfehérvár az enyhébb, „kifogásolt” kategóriába került.

Hétfőre viszont országszerte javult a levegő minősége, már csak Putnok, Sajószentpéter és Kazincbarcika levegője kapott „kifogásolt” minősítést, a többi településen elfogadható a levegő minősége.

Rovatok