Index Vakbarát Hírportál

Kétezer tonna méreg a nemzeti park mellett

2014. január 9., csütörtök 08:26 | aznap frissítve

Egy teljesen magára hagyott, gondozatlan veszélyeshulladék-tároló telep található a Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságában, több állattartó telep, mezőgazdasági terület és a Szeg-Híresháti belvízelvezető csatorna közvetlen közelében – írta a Népszabadság.

A környezetére fokozott veszélyt jelentő telepet nem őrzi senki, sőt az északi oldalon lévő bejáratnál semmilyen felirat nem ad tájékoztatást az ingatlan tulajdonosáról, a működtető kilétéről. A lap információi szerint a telepet korábban a debreceni Hajdukomm Kft. működtette, de az a cég felszámolás alatt áll.

Több fémkonténert szó szerint kimartak a szerek, a szétmállott hordókból vegyi anyagok folytak ki a földre. A lap szerint a telepen óvatos becslések szerint legalább kétezer tonna vegyi anyagot tárolnak, többek között olyan triklór-etilén-származékokat, amelyek köztudottan az első világháborúban bevetett foszgén harci gáz alapanyagai, s amelyekből hő hatására az emberi életre káros anyagok szabadulnak fel.

A telepre egy debreceni környezetvédő civil szervezet, a Terepszemle Stúdió hívta fel a figyelmet, akik szerdán közérdekű bejelentést juttattak el a debreceni Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőséghez a tapasztalt hiányosságok miatt.

Rovatok