Index Vakbarát Hírportál

Lázadás készülődik Magyarországon

2014. január 10., péntek 18:48 | aznap frissítve

"Személyisége robbanásszerű, de vannak nagy igazságai" − mondta újságírói kérdésre az Együtt-PM programadó nagygyűlésén egy résztvevő Gyurcsány Ferencről, a Dürer Rendezvényházban. A gyurcsányos kérdés érthető: az Együtt és az MSZP a Demokratikus Koalíciót is felkérte az együttműködésre. A rendezvényen Bajnai Gordon beszélt a párt programjáról, leginkább általánosságban, illetve arról, hogy mit gondol az elmúlt napok történéseiről. És megnyugtatott mindenkit, hogy nem hagyják, hogy a Fidesz megszerezze a kedvesünkkel töltött első éjszaka jogát.

Ideje volt véget vetni az ellenzéki kakaskodásnak, mert Orbán már hűti a pezsgőt. Csak ne olyan hevesen miniszterelnök úr! Ne igyon előre a medve bőrére! Nekem nem az a legfontosabb, hogy én miniszterelnök legyek, hanem az, hogy ön ne legyen az!

− magyarázta Bajnai Gordon, hogy miért voltak hajlandók akkora kompromisszumot kötni a közös listás partnereikkel, hogy amellett, hogy valószínűleg Gyurcsány Ferenc is a listán lesz, a listát Mesterházy Attila vezeti majd.

Gordon, milyen volt ez a hét? - Kemény!

Képesek voltunk visszavenni a saját ambícióinkból, hogy ne kelljen lemondani a céljainkról. Azokból nem engedünk. Nem az a kérdés, mik akarunk lenni, hanem hogy mit szeretnénk tenni. Két nagyon is konkrét dolgot akarunk és fogunk tenni április hetedikén: elzavarjuk Orbán Viktort és nekifogunk egy normális Magyarország megteremtésének.

Bajnai szerint mivel a cél a korszakváltás, ezért a kormányváltás elengedhetetlen. Ahhoz pedig teljes összefogásra van szükség. Így képesek kompromisszumokat kötni, és például a DK szavazatai miatt akár Gyurcsány Ferenccel is együttműködnek. Bajnai szerint sokan beszéltek az összefogásról, de kevesen csinálták, mert mi magyarok az összefogásban is képesek vagyunk a széthúzásra. „Jobb ma egy összefogás, mint holnap egy újabb Orbán-kétharmad." Az Együtt elnöke szerint bár kevés idő van a választásig, de mégis kivitelezhető, hogy elzavarják Orbán Viktort. 

Szerinte ez a kormány négy éven át főuri vadászatot rendezett az országban. Vadásztak mindenre, a jogainkra, a politikai ellenfelekre, trafikra, földre stb. „Talán már törik a fejüket az első éjszaka jogának megszerzésére is. Nem engedjük!"

Bajnai szerint újra van remény, mert van összefogás: „Vigyázzunk rá, és küldjük nyugdíjba Orbán Viktort. Korengedményes nyugdíjba persze." Majd azt is elmondta, mi lesz az összefogás győzelme után: bemutatta 150 oldalas programjuk néhány fontosabb elemét. „Mi visszük a legtöbb tudást, nekünk van a legnagyobb programunk, nekünk kell lenni a biztosítéknak a korszakváltásra" – mondta Bajnai. A program fontosabb témáinál rövid videóbejátszásokat vetítettek, amin többek között Ferge Zsuzsa, szociológus, Vekerdy Tamás, pszichológus illetve Herzog László közgazdász beszéltek.

A pártelnök szerint a Fidesz egymillió munkahelye nem reális, ők viszont 220.000 munkahelyet biztosan ígérhetnek. Valódi munkahelyeket, nem állami közmunka-lehetőséget. 

Az oktatást is átalakítanák, és egy kormányváltás esetén azonnal megváltoztatnák azt a gyakorlatot, hogy minden döntést központilag hoznak meg: nagyobb szabadságot adnának a szülőknek és tanároknak.

A Klebelsberg központot be kell szántani és sóval bevetni.

Gyermekközpontú tantervet csinálnának az iskolaközpontú helyett. Bajnai elmondta, hogy 100 szakemberrel kidolgozták az oktatás fehér könyvét. A felsőoktatásról annyit mondott, hogy az első 6 félév ingyenes lenne, de a mesterképzésen bevezetnék a tandíjat – egy ösztöndíjrendszerrel összekötve.

A leszakadó térségekre 300 milliárdot költenének 7 év alatt, olyan fejlesztésekkel, beruházásokkal, amik élhetővé teszik a ma élhetetlen településeket. Bajnai szerint ha egy valódi szociális piacgazdaságra nincs is pénz, de egy szolidáris piacgazdaságra mindenképp szükség van. A szegénységről és leszakadó térségekről szóló résznél Ferge Zsuzsa egy videóbejátszásban arról beszélt, hogy magyarországon kitúrták a szegényeket vidékre, hogy ne tudjanak szerveződni. De mostanra

érezhető , hogy készülődik valami lázadás.

Ferge szerint, ha így haladnak a dolgok az oktatásban, akkor a jelenlegi 20 helyett 40% funkcionális analfabéta lesz másfél generáció múlva Magyarországon. „A civilizáció felmorzsolódik; ez nem büntető állam, hanem bosszúálló állam” − tette hozzá. Bajnaiéknak erre is van programjuk: „kötelező hittan, meg tornaterem nélküli tornaórák helyett inkább olvasni és számolni tanítjuk a gyerekeket" − mondta az exminiszterelnök.

Bajnai végül elmondta, hogy zéró korrupció programot hirdettek: a magáncégekkel kötött állami, önkormányzati szerződéseket kötelező lenne nyilvánosságra hozni az interneten. Az állami pályázatokat elbíráló bizottságban mindig ülne egy véletlenszerűen kiválasztott civil szervezet képviselője, a pártfinanszírozásban pedig a Transparency International ajánlásait követnék.

Rovatok