Index Vakbarát Hírportál

Éhségsztrájkba kezdett börtönében Galina Sepeleva

2014. január 10., péntek 11:20 | aznap frissítve

Fél évvel budapesti őrizetbe vételük után sincs döntés az ukrán milliárdos politikus, Alekszandr Sepelev és felesége kiadatásáról. A kormány átadná Kijevnek a Magyarországon menedékjogot kért házaspárt, a bíróság azonban decemberi döntésével ezt megakadályozta. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal azonban ódzkodik a menekültstátusz megadásától. Sepelevék ügyvédje szerint a BÁH kormányzati akaratot tükröz. Az időhúzás és a jogsértések ellen tiltakozva a négygyermekes Galina Sepeleva ügyvédje útján közölte: éhségsztrájkba kezd, amit ügyük jogszerű lezárásáig akar folytatni.

A magyar kormány állítólag nagyon akarná, egyelőre azonban mégsem sikerült kiadni Kijevnek az ukrán kérésre nyáron letartóztatott ukrán milliárdos bankár-politikus Alekszandr Sepelevet és feleségét. Hiába tárgyalt erről hírek szerint Pintér Sándor belügyminiszterrel ukrán kollégája, a szeptemberben Budapestre látogatott Vitalij Zaharcsenko, és hiába üzenték meg újságíróknak bizalmasan kormányzati források, hogy a sikkasztással és gyilkossággal vádolt Sepelev, valamint felesége kiadatása hamarosan megtörténik.

A bíróság ugyanis a december 9-i tárgyalás után úgy döntött, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) megalapozatlanul utasította el a házaspár menedékkérelmét arra hivatkozva, hogy kanadai állampolgársággal is rendelkeznek. Ezzel a bíróság megakadályozta, hogy a jogállamiság tekintetében ingatag Ukrajna megkapja a büntetőperre hazavárt Sepelevet, akire életfogytiglani börtön is várhatna. (Sepelev ukrajnai megítéléséről és a vele kapcsolatos ügyekről korábbi cikkünkben olvashat.)

Elmaradt a happy end

Sepelev szerint politikai ügy zajlik ellene, miután korábban – az Ukrajnában 2012 augusztusában hét év börtönre ítélt exkormányfő, Julija Timosenko szövetségeseként – a Batykivscsina színeiben szerzett parlamenti mandátumot. (Igaz, 2010-ben kizárták a pártból, mire ő az elnökválasztást abban az évben Timosenkóval szemben megnyert jelenlegi elnök, Viktor Janukovics mögött álló Régiók Pártja – PR – frakciójához csatlakozott. Innen 2012 elején a függetlenek közé ült át.)

Ám a budapesti bíróság decemberi döntésével nem zárult le a fél éve fogvatartott házaspár kálváriája: a BÁH ugyanis – bár a törvény szerint soronkívüli eljárás illeti meg a fogvatartásban lévőket – mostanáig nem döntött a menedékstátusz megadásáról, amely kizárná a kiadatást és lehetővé tenné házaspárnak, hogy Magyarországon korlátozás nélkül mozogjon.

„A bíróság hatályon kívül helyezte a BÁH törvénysértőnek ítélt elutasító döntését, amely arra épült, hogy a kérelmezőnek a kanadai állampolgársága is van. Ez azonban önmagában kevés, tényleges védelemnek is kell mögötte lennie az adott állam részéről, ám Kanada a kérésemre – a BÁH efelől nem érdeklődött, noha a kérelem elbírálásakor kellett volna – közölte: a védelmet akkor biztosítják, ha Sepelevék az országba érkeznek” – magyarázta a házaspár ügyvédje. „Ezek után mi lehet a kérdés? Hogy Ukrajna jogállam? Ahol ez EU szerint Julija Timosenkót is politikai alapon börtönözték be?” – kérdezte Bősze Ferenc, aki a tárgyalás után arra számított, hogy január 6-ára a BÁH meghozza a bírósági döntéssel összhangban lévő határozatát. „Ehelyett bizonytalan időre elhalasztották a döntést. Eltelt tehát harminc nap, és nem történt semmi.”

A hír hallatán Galina Sepeleva közölte Bőszével: éhségsztrájkba kezd, tiltakozva a fogvatartásának esetenként jogsértő körülményei ellen, ő és férje ügyének mielőbbi jogszerű lezárása érdekében – erről az ügyvéd a pénteki budapesti sajtótájékoztatón számolt be.

 „Ukrajnában a hatalomnak férjem, Alekszandr Sepelev azért szükséges, hogy kínzásokkal vallomást verjenek ki belőle Julija Timosenko ellen, majd megöljék, én pedig, azért, hogy kínzásokkal olyan dokumentumok aláírására kényszerítsenek, amelyekkel el tudják kobozni a nevemre bejegyzett ingatlanokat" – közölte írásban Sepeleva, hogy mit tart a kiadatást kérő ukrán állam valódi indítékának.

Belopodzó ügyvédek

A december 9-i bírósági tárgyalást több meglepő esemény előzte meg: november 18-án egy ügyvédi iroda munkatársa belopódzott a kezelőirodába és Sepelev képviselőjének kiadva magát kikérte a teljes iratanyagot. A kezelőiroda munkatársának szándékos megtévesztéséről szóló történetet a Fővárosi Közigazgatási Bíróság elnöke írásban megerősítette Bőszének, aki feljelentést tett. „Persze az ügyben nem történt semmilyen előrelépés” – mondta az Indexnek Bősze.

„Már korábban is jeleztük, hogy a kutakodás nem előzmény nélküli. Van olyan magyar család, aki folyamatosan fenyegetéseket kap. A fenyegetés alátámasztására olyan adatokat használnak, amelyekből kitűnik, hogy lehallgatják a család, valamint a Sepelev házaspár hozzátartozóinak beszélgetéseit. Ha ez a titkosszolgálati tevékenység a magyar szervek kijátszásával történik, az baj, ha tudtával, az nagy baj, ha közreműködésével, az még nagyobb baj” – írta Bősze a Központi Nyomozó Főügyészségnek címzett szerdai levelében.

Magasról indított kacsa

Az ügyvéd szerint az is elgondolkoztató, hogy a Blikk – amelynek értesülését az MTI is átvette – már november 14-én arról cikkezett: megszületett a bírósági döntés Sepelevék kiadatásáról. Bősze a bíróságnál érdeklődött, hogy valóban ügyvéd és idézés nélkül került-e sor az így nyilvánvalóan jogszerűtlen tárgyalásra. „A levelemre még aznap válaszolt a bíróság, megküldve az idézést, kitűzve a tárgyalást december 9-re. Ebből láthattam, hogy a bíróságot is zavarja ez a hír, hiszen a döntés megelőlegezése önmagában is tekintélyromboló a számára. Itt ugyanis nem egyszerűen egy hírlapi kacsa jelent meg, hanem egy magas szinten elhatározott szándék került így nyilvánosságra” – mondta az Indexnek a pénteki sajtótájékoztató előtt Bősze.

„A per során kiderült, hogy a BÁH egyértelműen egy kormányzati akarat kifejezője.  A kormányzati akaratot szem előtt tartó döntése azonban nem állta ki a törvényesség próbáját” – jelentette ki az ügyvéd, aki szerint a BÁH „most hozhat egy jó és egy rossz döntést". Utóbbi esetben ismét a bíróság következik. Bősze szerint akkor már nem a BÁH kap újabb lehetőséget a menedékstátuszról szóló kérvény elbírálására, hanem maga a bíróság fogja kimondani a végső szót a Sepelev házaspár magyarországi tartózkodásának és szabadlábra helyezésének ügyében.

A másik lopott

Bősze korábban is többször elmondta, hogy Sepelev kiadatásáért rendkívül aktívan lobbizik Magyarországon Szerhij Gyagyecsko. A 38 éves üzletember annak a Rodovid Banknak volt az alelnöke, amely sok más bankkal együtt csődölt be Ukrajnában a 2008-as pénzügyi válságban. Timosenko 2009-ben – ekkor még kormányfőként – döntött a bank állami konszolidációjáról, amire a költségvetésből mintegy hárommilliárd eurót költöttek. A kormányfő a bank felügyeletét lényegében Sepelevre bízta.

Gyagyecsko és Sepelev konfliktusa innen ered: a Sepelev mellett állók szerint Gyagyecsko el akarja kerülni, hogy valaha számon kérjék rajta a bank bedőlésével eltűnt összegeket, a Gyagyecskónak igazat adók szerint pedig Sepelevnek azért állna érdekében Gyagyecso likvidálása, hogy ne derüljön ki, hogy a bank korántsem volt akkora gödörben, mint amennyi pénzzel az államosítás után Timosenkóék betemették azt, lényegében erre hivatkozva síbolva el költségvetési pénzeket.

Gyagyecsko ellen 2012-ben ismeretlenek merényletet hajtottak végre. Igaz, az autójába csapódó 26 golyó egyike sem érte el, a szerencsés üzletember szerint azért, mert épp nagyon fájt a háta, így nem ült, hanem inkább feküdt az autó hátuljában. (Az ukrán ügyészség szerint az akciót Sepelev rendelte meg.)

Gyagyecsko igyekezett minél több kompromittáló anyagot eljuttatni a Sepelev menedékkérelmét elbíráló BÁH-hoz, amely – jogilag vitatható módon – befogadta a papírokat. Ellentétben a BÁH határozatot hatályon kívül helyező bírósággal, amely a zárt tárgyaláson Gyagyecsko jogi képviselőjét sem engedte megjelenni. (Bősze szerint Gyagyecsko és a hozzá közel álló körök jogosulatlanul jutottak a Sepelev ügyében eljáró magyar hatóságok iratanyagaihoz, és vele áll kapcsolatban a már említett ügyvédi iroda is, amelynek munkatársa Sepelev jogi képviselőjének kiadva magát tekintett bele az iratokba.)

Dráma a sajtótájékoztatón

Bősze pénteki sajtótájékoztatójára váratlanul eljött Gyagyecsko is. Az ukrán belügyminiszterrel jó kapcsolatban álló üzletembert és tolmácsát meglátva Galina Sepeleva édesapja, Mihail Fridental megszakította a sajtótájékoztatót és közölte: sokatmondó, hogy Gyagyecsko épp azzal a tolmáccsal együtt érkezik, aki Pintér Sándor és Vitalij Zaharcsenko budapesti szeptemberi találkozóján is részt vett. Ez szerinte összhangban van azzal, amiről Budapesten fogvatartott lánya is írt, éhségsztrájkját indokolva: a jelenlegi ukrán vezetés – amely Sepeleva szavai szerint megtéveszti Európát és a magyar kormányt is – kéz a kézben jár férje rosszakaróival.

„Meg akartam hallgatni azt a mesét, amit az ügyvéd itt elmondott, hogy aztán tudjam, mit kell cáfolnom" – indokolta az Indexnek Gyagyecsko, miért jött el a sajtótájékoztatóra. Szerinte „90 százalékban hazugságok hangzottak el”. Visszautasította, hogy illegálisan szerzett volna információkat Sepelev ügyének alakulásáról. „Sepelev ügyvédei maguk jelentették be egy sajtótájékoztatón, hogy ügyfelük menedékkérelemmel fordult a magyar hatóságokhoz, én is csak innen értesültem” – jelentette ki. Szerinte Magyarország nem is illetékes a menedékkérelem elbírálásában, mert az EU-ba Sepelev Franciaországon keresztül lépett be, ezért csak Párizs dönthetne ilyen kérdésben.

Gyagyecsko szerint az ő és családja élete veszélyben van Sepelev miatt, aki állítólag már egy újabb gyilkossági kísérletet rendelt meg Gyagyecsko ellen. „Négy embert már megöletett, az ötödikkel is végez, ha érdekében áll” – mondta Gyagyecsko.

A bankár szerint tévedés, hogy Ukrajna nem volna jogállam.„Az ország demokratikusabb lett, gyilkosságokban elképzelhetetlen, hogy jogszerűtlen döntések szülessenek a bíróságokon” – jelentette ki. Szerinte Sepelev nem a jogtalan eljárástól tart, hanem attól, hogy jogszerűen elítélik, miután a gyilkosságokkal megbízott végrehajtók ellene vallottak.

„A hatalomnak Alekszander Sepelev azért kell, hogy valljon Timosenko ellen, mindegy, hogy a vádak igazak-e. Ezzel az ukrán vezetés azt akarja igazolni a külvilág előtt, hogy Timosenko bebörtönzése nem politikai bosszú” – mondta ugyanakkor Mihail Fridental. Sepelev vagyonos apósa szerint ezzel veje megpecsételné a saját sorsát. A hatalomnak ezután már nem volna szüksége rá, az ellenzék pedig árulóként kezelné őt. Fridental szerint csak a hatalomváltás és Julija Timosenko szabadonbocsátása rendezhetné Ukrajnán belül is megnyugtatóan lánya és veje ügyét. A decemberi kijevi kormányellenes tiltakozásokkor bízott a változásban, ám ez a reménye egyelőre nem igazolódott be.

Rovatok