Index Vakbarát Hírportál

Időjárás, menj haza, részeg vagy

2014. január 12., vasárnap 21:18

Az időjárás még mindig nem vette észre, hogy január van; még egy hidegfront se tudta befagyasztani a Kárpát-medencét. A jövő héten sem számíthatunk kemény fagyokra, se hóviharokra, csak kellemes, 10 fok körüli nappali hőmérsékletre.

Úgy tűnik, az időjárásnak végképp elment az esze. A héten befagyott a Niagara-vízesés Amerikában, Ausztráliában a forróságtól elpusztult denevérek potyognak az égből, és Kanadában mínusz 37,9 Celsius-fokot mértek, vagyis hidegebb van, mint a Marson.

Eközben Magyarországon melegrekordok dőlnek meg – múlt vasárnap 16,3 fokot mértek Kaposváron –, és még a csütörtöki köd után érkező hidegfront sem tudja befagyasztani a Kárpát-medencét.

Fagypont alatti hőmérsékletre éppen számíthatunk – például hétfő hajnalban, mínusz 2-3 Celsius-fokra –, de közel sem lesz olyan hideg, mint ahogy múlt héten várhattuk. Hétfőn észak-északkeleten napsütés várható, de még a borongósabb országrészekben sem fog esni, és délutánra 3-10 fok is lehet.

Kedden nyugat felől érkeznek felhők, így némi eső és ónos eső is eshet, de még a megélénkülő délkeleti szél sem tudja lehűteni a levegőt – marad az éjszakai mínusz 3 fokos minimum, illetve a nappali plusz 3-10 fok.

Bár úgy tűnhet, szerdán végre megérkezik a tél – hidegebb, borúsabb idő lesz, mint kedden –, nem érdemes bedőlni a szórványos havas esőnek, ami leginkább északon várható. Csütörtök-péntek körül már csak elszórt esőzések lesznek, és az Időkép grafikonja szerint szombatra már nem várhatók éjjeli fagyok, csak 10 fok körüli nappali hőmérséklet.

Rovatok