Index Vakbarát Hírportál

Az E14 vesztett, de mit nyert az MSZP és a DK?

2014. január 14., kedd 14:29 | aznap frissítve

Összeszedtük, kik a Nagy Ellenzéki Összeborulás nyertesei és vesztesei, és miért. A helyzetünk nem volt túl nehéz, vesztesből igazából csak egy van. A felsorolásból az olyan potyautasok, mint Fodor Gábor, az elemzés komolysága miatt kimaradtak.

A Nagy Ellenzéki Összeborulás

A kedden bejelentett ellenzéki szövetség így fog kinézni:

A bejelentést végigkövető percről percre tudósításunk itt olvasható, a megegyezést követő pozícióbeli átrendeződések meg itt. A nagy bejelentés videón meg most következik:

Mesterházy kitűnő miniszterelnök lesz

Nyert vagy veszített a megállapodással az MSZP?

  • 4317
    Nyert
  • 2954
    Veszített

1. Mesterházy Attila és az MSZP, akik mindenkit lenyomtak

Szívós taktikai harcban az MSZP mindenkit legyőzött a baloldalon. Mesterházy lett Orbán Viktor kihívója és a baloldal vezetője, a szocialista párt pedig egyértelművé tette, hogy ők a nagyfiúk a játszótéren. Ők mondják meg, ki mehet fel elsőnek a csúszdára, és szépen a sor végére küldik a pofátlan kiscsoportosokat, akik megkérdőjelezték a hatalmukat.

Mit nyertek?

Mit veszítettek?

Nyert vagy veszített a megállapodással az Együtt-PM?

  • 5166
    Veszített
  • 1413
    Nyert

Együtt 2014: Korszakváltókból új SZDSZ

2012. októberi visszatérésekor Bajnai Gordon egy ernyőszervezetben akarta egyesíteni az ellenzéket, majd gyorsan a baloldali miniszterelnök-jelöltségért harcoló pártpolitikus lett belőle, január 14-ére pedig ebben a harcban is alulmaradt. Az Együtt 2014 az új SZDSZ, a baloldal másodhegedűse. Kiábrándult jobboldaliak szimpátiáját akartak elnyerni, ehhez képest az összes közül ők lettek a legkevésbé partiképes párt. Egyedül nem elég erősek, a Fidesz és az LMP gyűlöli őket, a DK meg nekik túl kínos: az MSZP-vel való szövetségen kívül más választásuk nem is nagyon maradt. Ez az egyik olvasat. És persze van egy olyan is, hogy Bajnai félretette személyes ambícióit, és a kormányváltás érdekében hátralépett. Ez az, amit most ők mondanak.

Mit nyertek?

Mit veszítettek?

Az Együtt szövetségesét, a Párbeszéd Magyarországért pártot külön is érdemes megemlíteni, mint az egész egyezség legnagyobb vesztesét.

Nyert vagy veszített a megállapodással a DK?

  • 5416
    Nyert
  • 967
    Veszített

Gyurcsány Ferenc és a DK, akik visszahódíthatják a baloldalt

Minden úgy történt, ahogy Gyurcsány eltervezte tavaly ősszel. Baloldali szavazókat hódított el Bajnaitól és kisebb részben az MSZP-től, olyan szintre felhúzva pártját, hogy egyszerűen öngyilkosság lett volna a Demokratikus Koalícióval nem megállapodni. Bár a közös lista erősorrendje szerint a DK csak a harmadik legerősebb párt, Gyurcsány Ferencnek innen csak felfelé vezethet az út.

Mit nyertek?

Mit veszítettek?

Rovatok