no

Index Vakbarát Hírportál

Nem tudták, hogy támogatják a Kitörést

2014. január 16., csütörtök 15:28

Tarlós István főpolgármester felülvizsgáltatja a Fővárosi Önkormányzat által nyújtott, szabadidős programokat támogató pályázatokat, és vizsgálatot indít a Városházán is, írja az MTI a Főpolgármesteri Hivatal csütörtöki közleménye alapján. 

A Schmuck Andor féle Szocdemek csütörtökön közös tiltakozásra hívták a "demokratikus értékek iránt elkötelezett politikai erők képviselőit" a február 8-ára meghirdetett úgynevezett Kitörés túra ellen. Valamint követelik, hogy az eseményt töröljék a főváros által támogatott és hirdetett rendezvények közül, továbbá, hogy a főpolgármester indítson vizsgálatot: "ki és milyen módon élhetett vissza Budapest támogatásával".

az eseményről készített tavalyi fényképek egyértelműen bizonyítják, hogy ez a túra nem más, mint a szélsőjobb újabb, egyre kevésbé eltitkolt provokációja, nem természetbarát, hanem nácibarát fővárosi esemény.

A Főpolgármesteri Hivatal azt közölte: a tavalyi támogatási keretből kapott 300 ezer forint támogatást a Teljesítménytúrázók Társasága, amely a Budapesti Természetjáró Szövegség tagja. A társaság tavaly nyáron benyújtott pályázatában a Budapest Kupa túrasorozatra kért támogatást, és "pályázatukból nem derült ki, hogy a Kitörést is támogatni kívánják".

Ezen felül azt is megvizsgálják, hogy miként használhatják Budapest érvénytelen logóját. A most folyó költségvetési egyeztetések során pedig azt is mérlegelik, hogy ez a társaság "a jövőben bármire is kaphat-e fővárosi támogatást".

A Budapest Kupa teljesítménysorozat 2014-es programjába bekerült a Kitörés Emlék- és teljesítménytúra, az egész sorozat támogatója pedig Budapest Főváros Önkormányzata. A Kitörés túra hosszú ideje, minden évben megrendezett teljesítmény túra, ahol a saját oldalukon írottak szerint az ellenőrzőpontokon „korhű egyenruhákban, felszereléssel” állnak a pontőrök. „A különböző korabeli harcoló feleket megjelenítő egyenruhákat bemutató céllal viselik az adott személyek!" − írják.

UPDATE: A Magyar Természetjáró Szövetség csütörtök este közleményt adott ki. Azt írják, semmilyen kapcsolatban nincsenek a Kitörés 60 teljesítménytúrát szervező Börzsöny Akciócsoporttal. "A Kitörés 60 teljesítménytúra nem a Magyar Természetjáró Szövetség hivatalos túrája, azt a szövetség semmilyen módon nem támogatja."

Rovatok