Index Vakbarát Hírportál

Nettó 211 milliót kér a szobrász Gábriel arkangyalért

2014. január 21., kedd 11:48

Egyetlen nap alatt zavarta le a Miniszterelnökség a német megszállásnak mementót állító Szabadság téri szobor teljes pályáztatását, úgy hogy gyakorlatilag egyetlen szobrászt kért fel egy koncepció kidolgozására. Az állam több mint 300 milliót szánt az emlékműre, Párkányi Raab Péter szobrászművész végül 211 millió plusz áfáért bevállalta, hogy március közepére elkészül Gábriel arkangyal és a birodalmi sas küzdelmét ábrázoló munkával.

Bruttó 317, 5 millió forintot különített el a kormány a Magyarország 1944-es német megszállásának a 70. évfordulójára készülő emlékmű létrehozására. A Kormányzati Információs Központ (KIK) kedden válaszolt az Index kérdéseire az új, Szabadság téri emlékmű pályáztatásának részleteiről.

A közleményből kiderül, hogy a kormány gyakorlatilag 2013. december 31-én, egyetlen nap alatt bonyolította le a hivatalos előkészületeket. Aznap adták ki „a Budapest V. kerületben felállításra kerülő emlékmű megvalósításával összefüggő egyes kérdésekről” szóló kormányhatározatot, majd az ügymenet meggyorsítása érdekében egy külön kormányrendeletet is, amellyel kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánították az ügyet, és amely a Miniszterelnökséget bízta meg a feladattal, hogy az emlékmű 2014. március 19-ig elkészüljön.

A pályáztatással sokat nem bíbelődtek, ugyanis szintén december 31-én megkötötték a vállalkozási és felhasználási szerződést az alkotóval az emlékmű műleírásának, koncepciójának és látványtervének elkészítésére. A közlemény alapján úgy tűnik, hogy minderre Párkányi Raab Péternek három napja volt, mert 2014. január 3-án már le is járt a teljesítési határidő.

A KIK szerint a szoborra vonatkozó ajánlati ár 211 millió forint plusz áfa volt.

„Az elkészült koncepciótervet Melocco Miklós és Benedek György szobrászművész szakvélemény formájában támogatta azzal, hogy álláspontjuk szerint az »egyedülálló«, »páratlan kvalitásos, kifejező és szuggesztív, környezetébe jól illeszkedő« koncepcióterv alkalmas arra, hogy az alapján a megjelölt határidőre a megjelölt közterületen elkészülhessen az emlékmű. Ezen felül a Budapest Galéria is támogatja az emlékmű ily módon történő megépítését.

A szakvéleményben rögzítettek alapján, és tekintettel arra, hogy egyedül az emlékmű koncepció- és látványtervét elkészítő ajánlattevő alkalmas arra, hogy a beruházást a megjelölt határidőn belül kivitelezze, a megjelölt követelményeket teljesítse és megvalósítsa, a Miniszterelnökség a koncepciótervet elkészítő szobrászt kérte fel rendkívüli sürgősségre alapozott közbeszerzési eljárás keretében ajánlattételre” – áll a közleményben.

A szobor kompozíciójának két fő eleme Gábriel arkangyal és a birodalmi sas. Az alakok egy 13 oszlopból álló, hét méter magas timpanonos kapuzatban állnak majd a tér Bank center felőli végében, a felszín alatti parkolóház lejáratánál. A szobor anyaga bronz, kő és krómacél lesz.

Ha kíváncsi, mi az, amiben minden szakértő egyet értett az emlékművel kapcsolatban, kattintson. ide.

Rovatok