Index Vakbarát Hírportál

Három embert ért sugárterhelés

2014. január 24., péntek 14:49 | aznap frissítve

Három dolgozót ért sugérterhelés a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. püspökszilágyi telephelyén – tudta meg a Hír24 hírműsora. Az üzemzavar december 2-án történt, az RHK igazgatója akkor azt mondta, hogy a lakosságot érintő intézkedésre nem is volt szükség. Az eset a hulladék feldolgozása közben történt.

A Hír24 azért vette elő az ügyet, mert egy olvasói levélből megtudták: a szennyezés három dolgozót is érintett. A szennyezés az Országos Atomenergia Hivatal szerint a környezetbe nem került ki, de megerősítették, hogy a három dolgozót sugárterhelés ért.

A portál riporterét nem engedték be a telephelyre, melynek tisztítása februárig tart, és még folyik az esettel kapcsolatos vizsgálat. Az Index megkeresésére az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója, Fichtinger Gyula elmondta: létesítmény hatósági felügyelete nem az OAH hatásköre, ők azért érintettek, mert nekik kellett tájékoztatni a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget a történtekről.

Fichtinger elmondta: a dolgozók amerícium izotóppal kerültek kapcsolatba, egy munkatárs jobban, ketten kevésbé, de kiemelte, hogy az egészségügyi kérdések nem az OAH-hoz tartoznak. A hatósági felügyeleti szerv, a fővárosi kormányhivatal Sugáregészségügyi Decentruma egyelőre nem válaszolt megkeresésünkre.

A püspökszilágyi radioaktív hulladék feldolgozót és tárolót a honlapján olvasható ismertető szerint 1976-ban helyezték üzembe. A létesítmény feladata az intézményi eredetű radioaktív hulladékok átvétele és elhelyezése, az egész országra kiterjedően nyújtja szolgáltatásait. 1998. július 1-jéig üzemeltetője az ÁNTSZ Pest megyei intézete volt, jelenleg az RHK Kft. üzemelteti.

Rovatok