Index Vakbarát Hírportál

Nézze meg az ex-MIÉP-es Hegedűs szobrát

2014. január 26., vasárnap 14:42

A Himnusz megírásának emlékére tartott ünnepi istentisztelet után felavatták id. Hegedűs Lóránt, lelkipásztor, teológus, a Dunamelléki Református Egyházkerület nyugalmazott püspökének mellszobrát vasárnap, a Hazatérés templomának előterében, a Horthy-szobor mögött balra. A szobrot Babusa János készítette.

A Hazatérés temploma elég sok szoboravatást élt már meg: A tavaly november elején avatott bronz Horthy-szobor gipsz verzióját már 2007-ben, szintén ifj. Hegedűs Loránt vezényletével már felavatták. De ugyanakkor felavatták Kossuth Lajos, Wass Albert és Szabó Dezső mellszobrát is. 

A 2013 elején elhunyt Hegedűs Lóránt 1930. november 11-én született Hajdúnánáson. Édesapja dr. Hegedűs Géza jogász, édesanyja Szabó Magdolna gyógypedagógus, fia ifj. Hegedűs Lóránt, a MIÉP egykori alelnöke. Hajdúnánáson érettségizett. 1949–54 között teológiát tanult Budapesten. Segédlelkészként szolgált Ravasz László püspök alatt a budapesti Kálvin téri gyülekezetben 1956. január 1-jétől 1958. szeptember 30-ig.

1956-ban a teológusokkal együtt ő is az október 23-i felvonulás részese volt. A Rádiónál először elesett forradalmi mártírok tiszteletére, az ifjak kérésére ő húzta meg a Kálvin téri templom harangját, amit a környező templomok harangjai követtek. Az október 25-i véres csütörtökön a munkásokkal és a diákokkal együtt vonult ő is fegyvertelenül a Parlament elé.

Rovatok