Index Vakbarát Hírportál

Kifogott a szegedieken egy körforgalom

2014. január 27., hétfő 09:13

Szeged nem tud megküzdeni egy körforgalommal, amit egy villamos is keresztez, a Szabadkai út-Horgosi út kereszteződésében. Szinte minden hónapra jut egy baleset, legutóbb egy rendőrautónak ütközött a villamos. A rendőrök akkor az autóból kiszállva a forgalmat kezdték el irányítani. A délmagyar.hu legújabb cikkében azt írja, sokak szerint későn vált a körforgalomnál lévő lámpa, míg a szakemberek azt mondják: a villamosnak lámpa nélkül is elsőbbsége van.

A körforgalom 2008-ban épült, azóta a lap szerint ez Szeged egyik legbalesetveszélyesebb csomópontja, rendszeresen ütközik a villamos a körforgalomba hajtó autókkal. Megoldásként azzal próbálkoztak, hogy újratáblázták a körforgalom környékét: a szemmagasságba elhelyezett sárga táblák jelzik, hogy villamos jöhet oldalról, emellett három fedezőjelzőt is tettek a sínek elé.

A lap lemérte, hogy valós-e az olvasóik által jelzett probléma, hogy mire pirosra vált a lámpa, a villamos már a kereszteződésben van. Arra jutottak, hogy a lámpa pirosra váltásától számítva 5 másodpercen belül a kereszteződéshez ér a villamos. A jelző érzékelője a csomóponttól 35 méterre van, a villamos sebességétől függően akár 2 másodperc alatt is a körforgalomhoz érhet. A megkérdezett szakértő szerint azonban a jelzőnek nem a tiltás a fő funkciója, hanem a figyelmeztetés: a lámpa nélkül is elsőbbsége van a villamosnak.

Ön szerint kinek van igaza?

  • 4521
    A villamosnak
  • 1517
    Az olvasóknak
  • 1274
    A szakértőnek

Rovatok