Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálat indul az orvosi kamara ellen

2014. január 27., hétfő 17:04 | aznap frissítve

Vizsgálat indul a Magyar Orvosi Kamaránál a gazdálkodási problémák miatt, jelentette be az Emberi Erőforrrások Minisztériuma. A tárca rövid közleménye szerint az orvosi kamara felügyelő bizottsága kérelemmel fordult a tárcához a kamara gazdálkodásában és működésében vélt problémák kivizsgálására. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma erről részletes tájékoztatást küldött az Állami Számvevőszéknek és a Miniszterelnökségnek, amelyben jelzi, hogy indokoltnak tartja a vizsgálat megindítását.

A Magyar Orvosi Kamara felügyelő bizottsága decemberben az adóhatóságnál tett bejelentést az aggályos és pazarlásra utaló pénzügyek miatt. Egy, az Index birtokába került hangfelvétel szerint az fb elnöke november végén csökkenő tagi szolgáltatásokról, emelkedő elnöki jutalmakról, milliós lelépési összegekről, kamarai pénzből kifizetett gyorshajtási és parkolási bírságokról, magas ügyvédi és hirdetésszervezői számlákról számolt be. Cégadatok szerint a kamara korábbi alelnöke, a jobbikos képviselőként is dolgozó Gyenes Géza saját háziorvosi bt-jének is számlázott ki pénzeket, de ez nem látható cége mérlegében.

A felügyelőbizottság megállapította azt is, hogy a kamarai tagoknak megkötött életbiztosítás következményeként az összes magyar orvos adata egy külföldi biztosító mannheimi szerverére került, ami adatvédelmi aggályokat vet fel. Az fb ebben az ügyben az adatvédelmi biztoshoz fordult.

Bánki Magdolna, a felügyelőbizottság elnöke decemberben az Indexnek azt mondta: a héttagú felügyelőbizottság nem tudta teljesen lezárni jelentését. A kamara vezetése ugyanis az fb többszöri kérése ellenére is megtagadta a könyvelési anyagok egy részének átadását. 

Éger István, a kamara elnöke akkor azt mondta az Indexnek: állnak minden vizsgálat elé, nyitva áll az ajtajuk a NAV vagy más hatóság ellenőrei előtt is. Éger szerint a felügyelőbizottság eleve alapszabály-ellenesen végezte saját vizsgálatát, mivel az érintetteket nem tájékoztatták, ráadásul be sem fejezték azt. Éger István akkor arra is figyelmeztette Bánki Magdolnát, a kamara felügyelőbizottságának elnökét, hogy a nyilvánosság előtt megszellőztetett megállapításaiért vállalnia kell a felelősséget.

Rovatok