Index Vakbarát Hírportál

Nem használhatja a Magyar Hajnal elnevezést a Magyar Forradalmi Párt

2014. január 30., csütörtök 13:15

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem vette nyilvántartásba a Nemzeti Forradalmi Párt rövidített nevét, a Magyar Hajnalt, mert a rövidített név sem nyelvtani, sem logikai kapcsolatban nem áll a párt teljes nevével.

Patyi András, az NVB elnöke szerint a párt rövidített neve megtévesztő, és semmilyen nyelvtani vagy logikai kapcsolatban nem áll a párt teljes nevével. Nem úgy, mint a zöld szín a zöld pártok esetében.

A csütörtök délelőtti ülésen nyilvántartásba vételre jelölt két zöld párt közül a Zöld Centrum Párt kérelmét a bizottság elutasította, csakúgy, mint a Szegényeket Pártoló Pártét. Az NVB úgy döntött, A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt nem használhatja a választási eljárásban a benyújtott jelképét, amely nagyban hasonlít a szent koronára.

A 2014­-es áprilisi választásra a testület korábban felvett 27 jelölőszervezet mellett további tizenegyet vett nyilvántartásba: az Együtt 2014 Pártot (Együtt 2014), a Zöldek Pártját(Zöldek), a Magyar Liberális Pártot (MLP), az Elégedetlenek Pártját (EP), Nemzeti Forradalmi Párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom (Jobbik), Demokratikus Koalíció (DK), az Élőlánc Magyarországért (Élőlánc), a Magyar Cselekvő Pártot (MCSP), A Haza Nem Eladó Mozgalom Pártot, és a Nemzeti Érdekért Pártot.

Egyelőre nem lesz népszavazás Paksról

A Nemzeti Választási Iroda elutasította Szigetvári Viktor, az Együtt - a Korszakváltók Pártja társelnöke és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnöke közös, az atomerőművi blokkok építése ügyében tett népszavazási kezdeményezését is. Az indoklás szerint az előterjesztők nem a jogszabályban előírt aláírásgyűjtő ív mintapéldányán terjesztették be kezdeményezésüket, és még azelőtt gyűjtötték össze a támogató aláírásokat, hogy kezdeményezésüket az adatvédelmi hatóság nyilvántartásba vette volna.

A határozat jogerős, de Jávorék  ismételten benyújthatják a kérdést.

Rovatok