Index Vakbarát Hírportál

Süvítő déli szél építhet hóbuckákat

2014. január 30., csütörtök 19:00

Csongrád megye déli részén viharos széllökések is lehetnek. Ez a 10-15 centiméteres hóréteget megmozgatja, sőt hóbuckákat, hótorlaszokat emelhet.

Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Magaslégköri Obszervatóriumának meteorológusa olyat mondott ma délután a Délmagyar.hu-nak, hogy beleborzongott az ember: az idei téli szezonban ebben a régióban még nem tapasztalt időjárási jelenség támad Csongrádra, a hófúvás.

A vésztjósló bejelentést azzal egészítette ki, hogy estétől a délkeleti szél egyre több helyen megerősödik, sőt Bács-Kiskun és Csongrád megye déli részein helyenként viharos széllökéseket is tapasztalhatnak azok, akik a figyelmeztetés ellenére kint csámborognak az utcán.

A viharos széllökések, ha nem lett volna világos, a 10-15 centiméteres hóréteget megmozgatja, sőt hóbuckákat, hótorlaszokat emelhet. Az erős, helyenként viharos szél nem tisztel se embert, se országhatárt, és a régióval határos Vajdaságban is hófúvásokat eredményez. Mint kiderült Tóth Tamás szavaiból, az egész fújás-buckaemelés dologért leginkább a Kossava nevű helyi szél tehető felelőssé, ami a Déli-Kárpátok nyugati előterében alakul ki egy szélcsatornában, és onnan egészen Magyarország déli részéig süvít.

A Kossava többnyire jámbor jelenség és nem okoz károkat, de most, amikor 10-15 centiméteres hóréteg fedi a tájat - és ha ez még nem lenne elég -, fagypont alatt alakulhat a hőmérséklet, a hó kevésbé tapad, így a szél könnyebben kapja fel és kezd bele a korábban említett hóbuckaépítésbe. Mindez persze a közlekedésben is zavart okozhat, elsősorban az 55-ös számú főútvonalon és környékén. Aki útnak indul pénteken, tegye azt nagyon óvatosan: a sofőröknél és az utasoknál is legyen folyadék és meleg öltözék, és biztos ami zicher alapon töltsék csurig a mobiltelefonokat, hátha a Belügyminisztérium idén is üzengetős kedvében lenne.

Rovatok