Index Vakbarát Hírportál

Pokorni kijózanította a rezsiharcosokat

2014. január 31., péntek 09:34 | aznap frissítve

„Igen, Gyurcsány Ferencre van erősen pozicionálva ez a dolog, ezzel biztos érdemes foglalkozni, de menjünk inkább tovább” – azt már lehetett látni korábban is, hogy Pokorni Zoltán szóvá teszi néha, ha nem ért egyet valamivel, amit a kormány csinál (az oktatási törvényt például többször is nyíltan bírálta), de egy csütörtöki rezsicsökkentő fórumon az is kiderült: a kampányolásról is más elképzelései vannak, mint a többi vezető fideszes politikusnak. Bár az is igaz, hogy számára majd az önkormányzati választásnak lesz igazán tétje, mivel képviselőként nem, csak polgármesterként indul újra. Ráadásul abban a kerületben, ahol népszerű.

Nyilván van aktualitása [a fórumnak], ez a rezsicsökkentés, de hát választásra készülünk... Kaptam segítséget, a Fidesz-központban készítettek egy ilyen ábrát.

– kezdte Pokorni a 119 rezsicsökkentő fórum egyikét a Szeged melletti Bordányban, az előre bekészített slideshow előtt állva, annak a hatvanéves énektanárnőnek a lelkesedésével, aki negyven éve darálja egy közgazdasági technikumban, hogy titáti, szinkópa. Szóval mintha mind a 119 fórumot ő tartaná, és ez történetesen a 119. lenne.

Mondjuk a XII. kerület fideszes polgármestere meg is mondta, hogy „mindenki a saját képére formálja ezt az előadást”, így nem is volt annyira meglepő, hogy a fórum markánsan különbözött a keddi, Rogán Antal-féle „a Gyurcsány-veszély visszatért” típusú rezsicsökkentő fórumtól.

Persze a jelenlevők közül rajtunk kívül aligha volt bárkinek viszonyítási lehetősége, de akkor elmondjuk nekik: Rogánnal ellentétben Pokorni

átugrotta az előző kormányok szapulását,

és a Gyurcsány-fóbia gerjesztésébe sem ment bele. Ráadásul a lelkesítő toborzást is néhány helyi fórumlátogató vette át tőle.

Bár azt Pokorni is elmondta, hogy 2010 előtt az ország mindig többet költött, mint amennyije volt, de ezt a rendszerváltás és 2010 közötti időszak egészére vonatkoztatta. Amikor a vetítés egy olyan ábrához ért, ami a Gyurcsány–Bajnai-kormány munkanélküliségi adatait, illetve a gazdaság visszaesését mutatta, Pokorni visszafogottan úgy fogalmazott: „a munkahelyteremtés nem volt elég jó”.

A szintén egy dián vetített 7,5 százalékos gazdasági visszaesésről pedig azt mondta, hogy rossz az adat, a legrosszabb időszakban is csak valamivel több mint 6 százalék volt a visszaesés (6,3 százalék, 2009-ben). Ráadásul hozzátette, hogy ez Bajnai alatt volt, és

mentségére legyen mondva,

gazdasági világválság volt. „Ma sem derűs a helyzet, de ezt sikerült megállítani.”

De ha ez nem lenne elég, Pokorni szerint Bajnai nem puszta gonoszságból vagy jókedvében vette el a 13. havi nyugdíjat, hanem mert rá volt kényszerítve. A százezres minimálbérrel kapcsolatban azonban elmondta, hogy azt addig emelte a jelenlegi kormány, ameddig csak tudta, és a határán van a magyar gazdaság jelenlegi teljesítőképességének. Hozzátette: lehet, hogy nem sikerült tökéletesen beállítani, de hogy annyival túl lenne húzva, ahogy a baloldal mondja, az biztos nem igaz.

Pokorni szerint igaza van Mesterházynak abban, hogy az energiahatékonyságra, hőszigetelésre kell sok pénzt és energiát fordítani, de ennek nem kell kiváltania a rezsicsökkentést, a kettő együtt is mehet. Arra a kritikára pedig, hogy miért nem differenciált a rezsicsökkentés, miért csökken ugyanakkora százalékban a gazdagok rezsije, mint a szegényeké, a fideszes politikus azt mondta, hogy az nehezen lenne ellenőrizhető.

Pokorni elfelejtette, hogy rezsiháború van

Ahogy differenciálni kezdenék, számtalan kiskaput nyitnának, ahol ki tudnának bújni a szolgáltatók. „Így is azt mondják, hogy csődbe mennek, a saját pénzüket tömik bele, el fog sötétülni minden asztali lámpa, ha így megy tovább. Ebbe egy ilyen bizonytalansági faktort belevinni életveszélyes lenne.”

Ugorjuk is át

A baloldali kormány hátrányairól a vége felé már konkrét politikai utalásokat kapunk... Ez a most összeálló összefogás támadja a mi politikánkat, de ezt ugorjuk is át, ez ilyen aktuálpolitikai kérdés... Itt a szerkesztők felsorolják, hogy miért is gondoljuk meg, hogy támogatjuk-e ennek a baloldali koalíciónak a visszajövetelét... és akkor felsorolják az ellenérveket.

− mondta Pokorni unottan, miközben a minden rezsicsökkentő fórumhoz elkészített egyen-ábrákat nézi a kivetítőn. Szemmel láthatóan semmi kedve belemenni abba az elmúltnyolcévezésbe, Gyurcsány-démonizálásba, amiben egy Lázár János vagy egy Rogán Antal szinte lubickol. Rogán ugyanezeknél az ábráknál például fél óráig sorolta, hogy miért van itt az ideje nyugdíjba küldeni Gyurcsányt, a korrupciótól a 2004-es népszavazáson át addig, hogy elvennék a családi adókedvezményt, csökkentenék a minimálbért, adót emelnének, és a többi, és a többi.

És ha valaki esetleg arra számít, hogy a rezsicsökkentő háború az ellenfél teljes megsemmisítéséig fog tartani, azt Pokorni józanítja ki: „Itt már keskeny az ösvény: annyit elvenni, ami már az ellátás biztonságát veszélyeztetné azt nem lehet, de a finom munka még folyik, hogy mennyit lehet még csökkenteni.”

„Hogy milyen baloldal van Magyarországon, az nekünk sem mindegy a jobboldalon, vagy konzervatív oldalon. És igenis lehet befolyásolni a másik oldal működési elveit jó irányba” – mondta Pokorni, aki szerint Gyurcsány alatt például markáns vita volt a határon túliak állampolgársága, vagy szavazati jogával kapcsolatban, de ma már baloldal és jobboldal

egyetért ennek fontosságában.

Pokorni szerint, amikor Mesterházy meghirdette a megújulást, akkor lehetett bízni abban, hogy esetleg majd több dologban fognak egyetérteni, de a megújulás olyannyira nem sikerült nekik, hogy gyakorlatilag ugyanazokkal az emberekkel állnak most oda a választásokhoz, mint a legutóbbihoz.

Majd felnézett a mögötte kivetített Orbán-képre, nagy levegőt vett, és azt mondta:

És itt is ugyanaz a csapat állt föl, Orbán Viktor vezetésével. Nyilván senkit nem fog meglepni, hogy Orbán lesz a miniszterelnök, bár hivatalosan ilyen döntés még nem volt, de majd a kampány alatt lesz.

A beszéd utáni kérdezők egyike a valódi magyar történelemoktatást, a magyar önbecsülés megmaradását kérte számon a kormányon. Pokorni úgy válaszolt: „Nem tudom, hogy hol a büszkeség és a normális felnőtt szembenézés ideális egyensúlya.

Az embernek ötven fölött

már azt is elég belátni, hogy vannak jó vonásai és rossz vonásai. Nem kell sem a bűneinket. sem a gyengeségeinket eltakarni, mert akkor vagyunk felnőtt nép, ha azokat nem kerüljük ki.”

A német megszállás Szabadság téri emlékműve kapcsán azt mondta: szerinte a szobor állítója nem mondja azt, hogy a magyar állam nem követett el bűnt. „Az is bűn lenne, ha csak nem tudta volna megvédeni a polgárait. De az is igaz, hogy megszállták az országot. Ez persze nem ment a korábbi bűnöktől senkit, aki ebben részt vett, maximum árnyalja. Persze kampányidőszakban a fekete-fehér jön elő, pedig fontos a részletekről, arányokról is gondolkodni.”

Pokorni a végére kampányolni, lelkesíteni is elfelejtett, egy idős néni vette a kezébe a dolgot. Félig a közönség felé fordulva mondta, hogy el kell menni mindenkinek a Fideszre szavazni, „iparkodjunk mert ezeknek minden ia-fia el fog menni” – utalt a nagy baloldali összefogásra. 

Rovatok