Index Vakbarát Hírportál

Zuglóban mindenki rázsong a stexre

2014. február 1., szombat 14:20

Április 6-án Magyarország két majd' leggazdagabb képviselője feszül egymásnak a zuglói egyéni mandátumért. A 2013-as vagyonnyilatkozataik alapján a fideszes Papcsák Ferenc a 2., az MSZP-s Tóth Csaba pedig az 5. legnagyobb pénzvagyonnal rendelkezik. De pontosan mijük is van és honnan?

De te csak hallgasd amit mondok,
na gyere hallgasd a frankót,
gém tizennégy trú, robbantom a bankot!
Egy zuglói kutya baby,
na gyere megmutatom, hogy kell élni!

/VSOP - Kutyák 2/

A Republikon Intézet egyéni választókerületi erősorrend-elemzése alapján az MSZP-s Tóth Csabának igen jó kilátásai vannak, hogy a zuglói mandátumot megnyerje az ellenzéknek, hiszen övé a 8. legesélyesebb egyéni körzet. Egy valaki állhatja csak útját: Papcsák Ferenc volt fideszes elszámoltató, XIV. kerületi polgármester, aki már tavaly novemberben nagy pénz- és Erzsébetutalvány-osztásba kezdett a kerületben. A harc érdekessége, hogy mindketten a parlament leggazdagabb képviselői közt tudhatják magukat, sőt, tavaly egyenesen Papcsák Ferenc keresett a legjobban. 

Papcsák 254 millió Ferenc

Zugló urának tavalyi átlagos havi jövedelme 15 millió 467 ezer forint, képviselői és polgármesteri fizetése együtt meghaladja a havi 1 milliót, ráadásul jár neki még félmillió a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány elnökeként (ebben a minőségben a fizetése tavalyhoz képest közel megháromszorozódott). A legjobban mégis a jogászi szakma fizet, legalábbis a Papcsák Ügyvédi Iroda igen jó évet zárt, 2013-ban osztalékként és osztalékelőlegként összesen több mint 160 milliót vett fel innen. Erre jött még rá 4 millió forint, ami bérleti díjként folyt be. 

Tavaly még csak 116 milliós pénzvagyona volt, idén már 254 millió, amivel ő a második leggazdagabb parlamenti képviselő Veres János után.

Papcsák 1983 óta bővítgeti magánkönyvtárát és antik térképekből álló gyűjteményét, ezeket értékes ingóságként mindig beleírja vagyonbevallásába. Korábban több kocsija is volt, jelenleg egy 10 éves Skoda Fabia 1.2 és egy 2011-ben ajándékba kapott Vesba 50 robogója van. Úgy tűnik, az augusztusban feltűnt, Papcsák által használt 20 millió forintos listaárú Mercedes kupé nem az ő nevén van. Ingatlanja és megtakarításai vannak bőven, részvények, eurószámla, 21 millió készpénzben és 204 millió takarékbetétszámlán.

>>>> Papcsák Ferenc botrányairól itt írtunk

Jövedelmek

Megtakarítások

Ingatlanok

Tóth 96 millió Csaba

Tóth Csabának 2012-ben még sokkal jobban ment, 147 milliós megtakarítása 2013-ban 109 millióra apadt, ebből 13 milliós lakáshitelét levonva összen 96 millió forint pénzvagyon marad. A gépészmérnöki végzettségű zuglói szocialista vezető tavalyi átlagos havi jövedelme a bevallás szerint viszont sehol sincs Papcsákéhoz képest, mindössze 630 ezer forint. Tulajdonos-ügyvezetője a budapesti székhelyű, négy soproni telephellyel is rendelkező, ingatlanhasznosítással, ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Tigris-1993 Kft.-nek, bevallása szerint viszont a cégből tavaly nem vett ki pénzt. Egy Januar S-type-pal jár, melyet 2005-ben vásárolt.

>>>> Az MSZP 2004-es, Tóth Csaba által alelnökölt vasi szervezetének botránya

>>>> Az MSZP 2010-es zuglói belharcai

>>>> Interjúnk Tóth Csabával

Jövedelmek

Megtakarítások

Ingatlanok

Rovatok